Zmrzliny i led do nápojů jsou plné bakterií, zjistila SZPI

Zmrzliny i led do nápojů jsou plné bakterií, zjistila SZPI

08.08.2019 | Část kopečkových i točených zmrzlin je kontaminována bakteriemi, a to 37 procent vzorků, které zkoumala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Je to více než v předchozích třech letech. Stejně tak obsahuje bakterie led, který přidávají prodejci do nápojů. Problematických vzorků ledu bylo dokonce 40 procent.

Inspekce našla ve vzorcích různé druhy bakterií a soudí, že prodejci podceňují hygienické požadavky.

Inspekce zatím vyhodnotila vzorky do 31. července. Mezi bakterie, které se v ledu nacházejí, patří Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoci, koliformní bakterie a bakteriální kolonie. Ve zmrzlinách se nacházejí nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Inspekce zatím zkoumala 47 vzorků ledu a 131 vzorků zmrzlin.

"Významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji ledu. S tím souvisí porušení hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů," uvedl Kopřiva. U zmrzliny lze za hlavní příčinu problémů považovat nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu a také kontaminované vstupní suroviny. "Jejich hodnocení provozovateli potravinářských podniků spočívá často jen ve vizuální kontrole. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu," uvedl Kopřiva.

V provozovnách s nevyhovujícími vzorky zakázali inspektoři na místě užívání zařízení, nařídili sanitaci a následný mikrobiologický rozbor akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku inspektoři umožní zařízení znovu používat. S dotčenými provozovateli SZPI také zahájí správní řízení o uložení sankce.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Zdravý med? Jak který!

21.08.2019 | Různé výzkumy prokázaly souvislost mezi konzumací medu a zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry, zmírněním kašle a dýchacích potíží. Přítomnost výživných látek v medu má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Abychom však mohli získat dostatek těchto látek, museli bychom zkonzumovat velké množství medu, a tedy i spoustu kalorií

Proti únavě i pro hloubkovou detoxikaci: Zkuste vzácné mízy z datlovníků

19.08.2019 | Mízy mají vysoký obsah cukrů, díky tomu poskytnou dostatek energie, jako hlavní jídlo nahradí hlavní jídla. Tím, že tělo nezpracovává další potravu, se pak soustředí na zpracovávání zbytků a dochází k hluboké detoxikaci.

Sevilla hlásí onemocnění listeriózou, ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo národní pohotovost

21.08.2019 | Ve Španělsku zemřela devadesátiletá žena na listeriózu poté, co požila závadné maso z jatek v andaluském městě Sevilla. Informovaly o tom dnes místní úřady. Podle nich je nyní v Andalusii hospitalizováno kvůli listerióze 53 lidí. S ohledem na rozšíření tohoto onemocnění na jihu země vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví národní pohotovost, potvrdila dnes ministryně María Luisa Carcedová.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont