Zmrzlinu nebo skleničku? Nemusíte vybírat, dejte si dva v jednom!

Zmrzlinu nebo skleničku? Nemusíte vybírat, dejte si dva v jednom!

30.07.2019 Jana Čiháková

Když v roce 2002 vyrazila britská společnost Purbeck Ice Cream na trh se zmrzlinou, která obsahovala pět procent alkoholu, nejčastěji gin nebo rum, musela limitovat počet prodaných kusů na osobu, protože výroba nebyla schopná pokrýt vysokou poptávku. Od té doby se mnoho změnilo. Nejenže je produkce kultovní Creme Breeze stabilní, ale napříč světem vznikla i široká škála nových alkoholických zmrzlin, specializovaných zmrzlinárem a koneckonců i zájem spotřebitelů takovou zmrzlinu ochutnat.

Zmrzlina s kapkou alkoholu se zvlášť tuto sezónu objevuje jako zlatý hřeb menu všech lepších restaurací a proniká i mezi obvyklé příchutě na stánky. A jestli si pro ni musíte s občankou? Do zmrzlinářství u Böhmů prý ano, někam i bez. Koncentrace alkoholu obvykle bývá okolo 3, 5 až 5 %, nicméně abyste se opili, museli byste prý sníst tolik kopečků, že by vám bylo víc špatně ze samotné zmrzliny.

Asi největší specialista na o kapku ostřejší zmrzliny je Crème de la Crème. Tady si totiž můžete vybrat hned z víc než deseti druhů. Populární je prý mojito, sicilský krvavý pomeranč s campari, prosecco broskev a aperol (Aperol Spritz dokonce seženete mimo jiné i na "klacku" na Rohlík. cz). Nezůstává se ale jen u sorbetů. Pokud máte rádi i klasické smetanové mražené krémy, můžete vsadit na čokoládovou baileys či italské víno Marsala ve zmrzlině malaga s velkými a měkkými rozinkami. 

Nicméně zmrzlinový svět nezapomíná ani na milovníky piva. Na pivní zrmzlinu ve vaničce od Frozen Pints, která obsahuje až 3,2 % alkoholu, si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Zatím je k dostání pouze ve Velké Británii. Nicméně na dobrou pivní zmrzlinu si můžete zajít do Čestru. Tady totiž servírují ledovou královnu přímo z piva Master a chutná opravdu skvěle. V Grand Hotelu Kempinski High Tatras zase vede skvělý Sangria Sorbet. Spojuje v sobě marinované a čerstvé lesní ovoce s domácí sangrií. Oblíbenou kombinací je i okurka a gin.

Domácí zmrzlinárna? Proč ne?

Pokud chcete dát rodinné oslavě či posezení s přáteli nevídaný glanc, nasevírujte speciální zmrzlinu doma. Nejjednodušší jsou sorbety, kde stačí jen smíchat vodu a hlavní ingredience, trochu osladit a nechat zamrazit. Například můžete zkusit právě tu ginovo-okurkovou. Potřebujete na ni jen vodu, okurkovou šťávu,  cukr, kapku campari a gin (poměry necháme na vás) a směs následně dát zamrazit. Inspirovat se můžete také koktejly. Podávejte zmražený Long Island iced tea, Sex on the beach, Piňa Coladu nebo Tequilu Sunrise. Stačí se na internet podívat na hlavní ingredience, přidat cukr, trochu vody, popřípadě kousky ovoce pro efekt.

Čemu vděčíme za zmrzlinu, ať už je jakákoli

Historie zmrzliny je velmi dlouhá a provázela lidstvo celé věky, neboť sněhem chlazené ovocné šťávy rádi popíjeli už ve starém Egyptě vládnoucí faraonové. Zmrzlina v takové podobě, jak ji známe dnes, připravovaná z vody a mléka, údajně vznikla v Mongolsku. Benátský cestoval Marco Polo ochucené mléko dovezl z Číny Benátčanům, aby mohli ochladit svá hrdla a zaplát vášní k chladné zmrzlině. O ledovém osvěžení se dochovaly písemné zápisy již z dob starověkého Řecka. Tam si ti nejurozenější nechávali donášet sníh přímo z vrcholu posvátné hory Olymp. Alexandr Veliký si sníh nechával vylepšovat směsí čerstvého ovoce, medem i vínem. Pro její osvěžující chuť ledovou pochoutkou nepohrdnul ani učenec a praotec lékařů - Hippokrates. Zmrzlina se podávala na hodokvasech v paláci francouzského krále Ludvíka XIV. a stala se oblíbenou součástí prostřené tabule krále Karla II., ale dávno před tím vládci Babylonu pro potěšení lízali horský sníh a připadali si u toho velmi vznešeně.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.