Zmrzlina i cereálie: I tyto výrobky si koupíte s minimem cukrů

Zmrzlina i cereálie: I tyto výrobky si koupíte s minimem cukrů

21.09.2020 | Lipánek, müsli, zmrzlina, ochucená voda nebo cereálie. Máme je zafixované jako výrobky s vysokým obsahem cukrů. To už však není dávno pravda. V rámci reformulací se "nezdravé" složky výrobcům daří velmi efektivně nahrazovat.

<
Vítězem letošního ročníku Reformulace roku se stal Lipánek tvarohový 130 g od společnosti Madeta, který má snížený obsah cukru, vyšší množství tvarohu a zároveň nižší energetickou hodnotu. Oceněny byly i další produkt: Mattoni esence pomeranč, Super Mysli od Emco, Nestlé Ovesné Cheerios a Re:Fuel sandwich on the go od společnosti Unilever. U všech těchto produktů došlo především k významnému snížení použitého množství cukru.
„I v uplynulém roce uvedli potravináři na náš trh řadu produktů s reformulovaným složením,“ říká Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky. „Na vývoji svého portfolia přitom pracují velcí i malí, lokální i nadnárodní producenti, což je pozitivní fakt i vzhledem k rostoucímu zájmu veřejnosti o zdravější stravovaní.“ S cílem poukázat právě na ty nejlepší příklady reformulovaných produktů z praxe oceňuje každoročně vybrané produkty odborná porota soutěže Reformulace roku, kterou pořádá Potravinářská komora.

Cesta k "hubenějšímu" Česku

K reformulacím svých značek přistupují nejenom výrobci, ale své privátní značky obdobným směrem modernizují i obchodní řetězce. „Všechny obchodní řetězce mají své závazky a cíle na úpravu vlastních značek, u kterých mají možnost konkrétním zadáním přímo ovlivnit jejich složení,“ uvádí Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. „U každého obchodníka jde řádově o stovky výrobků, jejichž složení se mění v souladu s nejnovějšími trendy ve výživě.

Kromě cukru a soli se obchodníci zabývají i dalšími látkami jako jsou barviva, konzervační látky, či umělá aromata, na která spotřebitelé čím dál více negativně reagují. Jsem rád, že si v tomto postupu s výrobci rozumíme a na modernizaci potravin pro české zákazníky úspěšně spolupracujeme.“ Poptávka po reformulovaných produktech podle stále stoupá lidé mnohem více než kdykoliv v minulosti sledují obsah živin uvedených na produktech. Právě uvědomělý přístup informované veřejnosti je podle něj klíčem ke zdravému stravování.

Reformulační snahy výrobců potravin prezentuje Platforma pro reformulace, která vznikla před několika lety při České technologické platformě. Jejím cílem je propojit potravináře s akademickou sférou, podpořit přenos výsledků potravinářského výzkumu a vývoje do praxe a zavádění inovací. I díky těmto aktivitám došlo v uplynulých letech napříč sektorem například k prakticky úplnému odstranění transmastných kyselin z potravin, což jsou tuky, které vznikají průmyslovým ztužováním. Snižuje se také obsah nasycených mastných kyselin, jejichž nadměrná konzumace má vliv na hladinu cholesterolu a zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév. Naopak se v potravinách často zvyšuje obsah bílkovin, které jsou klíčové pro řadu procesů v těle, především pro růst a tvorbu svalové hmoty, či jsou obohacovány o některé složky, například chia semínka, lněná semínka, luštěniny, ale i ovoce a zeleninu.

Potravináři vša zatím bojují s legislativou, ze zákona nemohou kvůli informovat o malých postupných změnách, například snížení soli o dvě procenta, na obalechO složení potravinářských výrobků nyní rokuje i Poslanecká sněmovna, ve druhém čtení projednává novelu zákona o potravinách. Ta mimo jiné zakazuje prodej odlišných potravin ve stejných obalech, tzv. dvojí kvalitu potravin. 
PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jak poznat kvalitní vejce a slaninu?

27.04.2020 | Akademie kvality společně s odborníky vám poradí, jak uspokojit nejenom chuťové buňky, ale i pocit, že děláte něco pro svou kondici. Jíst kvalitně se prostě vyplatí.

Francouzi ocenili rozložitelné žvýkačky

22.10.2020 | Rozložitelné žvýkačky, moučníky z nálevu z cizrny nebo nápoje ze zbytků kakaových bobů si vysloužily ocenění ve francouzské soutěži pro inovativní potraviny. V klání, které se konalo navzdory zrušení Mezinárodního potravinářského veletrhu (SIAL), letos porota vyzdvihla projekty šetrné k životnímu prostředí a výzkum zaměřený na nízké výrobní náklady, napsala agentura AFP.

Medúza jako ideální potravina, dáte si?

23.10.2020 | V reakci na studii, podle níž je po celém světě legálně loveno přes 90 ohrožených druhů ryb, australští vědci navrhli, aby se lidé v zájmu udržitelnějšího rybolovu přeorientovali na medúzy, píše server BBC. Australská mořská bioložka a autorka knih o medúzách Lisa-ann Gershwinová vysvětlila, proč může medúza představovat ideální jídlo.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont