Zlatý mok pod drobnohledem: Poznáte kvalitu piva?

Zlatý mok pod drobnohledem: Poznáte kvalitu piva?

19.06.2019 Jana Čiháková

Jako národ pivařů máme patrně rozmazlenější chuťové pohárky než zbytek světa. Ale dokážete přesně určit, co dělá pivo dobrým pivem? Jak to dělají odborníci?

Ing. Michaela Mezerová už od roku 2007 působí jako metodik na Státní zemědělské a potravinářské inspekci, kde má na starosti metodické vedení kontrol v oboru piva a dalších oborech – např. nealkoholické nápoje, ovocná vína, jedlé tuky a oleje, koření. Je zároveň autorkou publikace Pivo České technologické platformy pro poztraviny. Mimo jiné zde uvádí: "Nejdůležitější pro spotřebitele jsou obsah alkoholu a extrakt původní mladiny. Podle extraktu mladiny si konzumenti obvykle objednávají v restauraci desítku, dvanáctku apod. Tento přístup se s rozvojem minipivovarů mění, spotřebitelé si zvykají i na výběr piva dle pivního stylu."

Češi obsah alkoholu tolik neřeší. Je to i tím, že u nás moc piv s vysokým obsahem nemáme, narozdíl například od Belgie. "Obecně je pro orientaci českého spotřebitele důležitější stupňovitost – obsah extraktu v původní mladině," píše Mgr. Mezerová.

Jak má chutnat?

Patrně není problém, aby si každý z nás individuálně určil, které pivo mu chutná a které ne. Ale víte, jak má chutnat dle normy? "Při senzorickém hodnocení piva je hodnocena jeho pěnivost, čirost, chuť a vůně. Všechny tyto ukazatele musí odpovídat hodnocenému typu piva.  Pro spotřebitele je velmi důležitý jeden aspekt chuti, a sice hořkost. Hořkost piva závisí na jakosti chmele. Ušlechtilé chmele dodávají pivu příjemnou hořkost a jemnější chuť než chmely hrubé a poškozené nevhodným skladováním. Při subjektivním hodnocení hořkosti se rozlišuje intenzita hořkosti, charakterizující první vjem při napití a charakter hořkosti, který vyjadřuje doznívání hořké chuti v ústech po napití. Například intenzita hořkosti má být u piva českého typu střední až silná, cha- rakter mírně drsný až drsný ulpívající," píše se dále v odborné publikaci. 

Přečtěte si etiketu

Na spotřebitelských obalech musí být kromě obchodních informací, tj. značky pivovaru i konkrétního piva, uvedeny i po- vinné informace o pivu zahrnující jednak informace povinné pro všechny druhy po- travin – zákonný název, složení a alergeny, obsah alkoholu, datum minimální trvanlivosti, výrobce, a dále informace vycházející z tzv. komoditních předpisů – u piva jsou to informace o barvě piva, neprovedení filtrace, typu kvašení (pokud pivo nebylo kvašeno spodně). Dále může být uveden extrakt původní mladiny v % hm.a použitý pivní styl. Výrobce např. musí do složení výrobku vypsat všechny složky (suroviny), které pro výrobu piva použil. Tato publikace by měla spotřebitele poučit, aby rozlišil, např. co znamená, když je použit chmel, chmelový výrobek, chmelový extrakt nebo isovýrobek z chmele.

Pro pivo platí obecný požadavek naoznačování původu, což znamená, že původ na etiketě musí být uveden pouze v případě, že by jeho nevyznačení mohlo spotřebitele klamat.

Vady piva aneb toto raději nepijte

K vadám, se kterými se můžete setkat patří například pivo prázdné, s malým řízem – vada je způsobena nedostatečným sycením piva oxidem uhličitým; pivo může být i moc kyselé – nejčastěji je tato vada způsobena působením jiných mikroorganismů, než jsou kvasinky. Může jít o bakterie mléčného kvašení anebo bakterie způsobující kažení piva; pivo může mít i zákal -  bývá způsoben např. přemrznutím piva; k vadám patří také máslová nebo banánová chuť, pachuť po starých kvasnicích a oxidační chuť způsobená skladováním piva v nevhodných podmínkách. 


Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.