Zkažené jídlo připraví o život na čtyři stovky lidí ročně: Jak eliminovat rizika?

Zkažené jídlo připraví o život na čtyři stovky lidí ročně: Jak eliminovat rizika?

10.06.2019 | Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) umírají na čtyři stovky lidí ročně na následky otravy zkaženými potravinami. Každý desátý obyvatel planety pak jednou ročně po konzumaci jídla znečištěného bakteriemi, viry, parazity či chemickými látkami onemocní.

WHO se chce zasadit o zvýšení bezpečnosti potravin. Podle ní se totiž každý dolar investovaný do osvěty, jak jídlo správně vyrábět a skladovat, vrátí desetinásobně. Kvůli tomu, že lidé zemřou nebo onemocní po požití zkažených potravin, podle organizace země s nízkými a středními příjmy ročně přijdou až o 95 miliard dolarů (2,2 bilionu korun).

"Toto je jedinečná příležitost podpořit povědomí vlád, výrobců, dopravců a spotřebitelů o nebezpečí konzumace zkaženého jídla," řekl dnes ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Od farmy až po talíř - všichni musí pomoci, aby zůstalo jídlo čisté," dodal.

Jak se vyhnout riziku?

I přestože náš trh nepatří k rizikovým, je třeba mít na paměti, že existují zásady spotřebitelského chování, které nás mohou od nákazy a případných komplikací uchránit. Pojďme si je pro úplnost připomenout.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce je nutné řídit se informacemi na obale. Na obalech výrobků, které jsou určeny konečnému spotřebiteli v České republice, musí být označení v českém jazyce. Nemusí se překládat obchodní název potraviny, adresa atd. (např. dušená šunka shaved, mint tea, apod.) a údaje, které nelze jednoznačně vyjádřit v českém jazyce. Údaje v českém jazyce stačí např. uvést na štítek, který se nalepí na obal v cizím jazyce.

Pokud se setkáte s potravinami, které nejsou označeny v českém jazyce, můžete na nedostatek upozornit prodávajícího nebo můžete také podat podnět ke kontrole. V případě, že se vám výrobek nezdá raději upřednostněte ten, který toto kritérium splňuje.

Jak uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Všechny potraviny uváděné na trh v rámci EU musí splňovat obecné požadavky na označování dané nařízením (EU) 1169/2011 Další povinné údaje doplňuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. 

Konkrétně u potravin živočišného původu je výrobce specifikován pomocí označení zdravotní nezávadnosti (oválné razítko), které obsahuje zkratku státní příslušnosti a registrační číslo specifické pro každý výrobní závod. Závody v ČR lze dohledat např. na webových stránkách Státní veterinární správy ČR (www.svscr.cz) přes odkaz „Schválené subjekty“.

Když nesedí datum

Pokud při nakupování zjistíte, že potravina je označena dávným datem, prohlédněte si pořádně informace na štítku. Jde-li o "spotřebujte do" jde o produkt, který se po uplynutí této doby nesmí prodávat vůbec. Oproti tomu potraviny označené dobou minimální trvanlivosti se prodávat mohou, pokud jsou jako prošlé označeny a jsou umístěny odděleně od ostatních potravin. Označení slovy „akce“ nebo „sleva“ je nedostačující. Samozřejmě takto prodávané potraviny musí být bezpečné. Za bezpečnost ručí prodejce.

Máte pochyby?

Dozor nad uváděním pokrmů na trh v zařízeních společného stravování, mezi které patří i poskytování rychlého občerstvení, vykonává Státní zemědělská a potravinářská inspekce a krajské hygienické stanice. V působnosti SZPI jsou rychlá občerstvení provozovaná v maloobchodní síti, „kamenné“ provozovny rychlého občerstvení a rovněž rychlé občerstvení nabízené v rámci farmářských trhů. Krajské hygienické stanice se zaměřují na řetězce rychlého občerstvení (např. KFC apod.) a mobilní stánky nabízející rychlé občerstvení např. v rámci různých kulturních akcí apod. V případě, že si nebudete jisti, na který úřad se se stížností obrátit, kontaktujte kterýkoliv z výše uvedených kompetentních orgánů, které si v rámci spolupráce nepřesně adresované podněty a stížnosti předají k prošetření. Kontakty na jednotlivé KHS, najdete pod tímto odkazem.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jídlo před lety a nyní: Jak se změnilo menu Čechů?

13.06.2019 | Už v roce 1920 totiž začali českoslovenští statistici zaznamenávat, po jakém zboží je největší poptávka. Většině z nás asi nechybějí fronty na banány nebo poválečná potravinová krize, přesto bychom si z minulosti pár tipů mohli přenést i do současnosti – třeba snahu zužitkovat potraviny co nejvíce, vytvářet co nejméně odpadu nebo posílit nákup regionálních potravin.

Předražené brambory jsou (snad) zažehnány

14.06.2019 | Minulý týden byla zahájena sklizeň domácích raných brambor. Spotřebitelé tak mají v obchodech opět k dispozici rané konzumní brambory z české produkce. Loňská sezóna byla poznamenána dlouhotrvajícím suchem během vegetace a produkce byla podprůměrná. V letošním roce proběhla výsadba v dobrých klimatických a půdních podmínkách.

V KFC bude podvodník. Zatím prý jen na zkoušku

17.06.2019 | Řetězec rychlého občerstvení KFC známý obalovanými kousky kuřecího masa chce oslovit i ty, kteří maso nejedí. Ve 20 britských restauracích bude od příštího týdne do poloviny července nabízet sendvič, v němž je místo plátku kuřecího rostlinná bílkovina. Bude-li o novinku dostatečný zájem, zváží KFC její trvalé zařazení do nabídky, uvádí britská média.

Vychází červnový CZ TEST

V prodeji již od 27. 5.