Zelená zelenina, bylinky, klíčky i pampelišky aneb Co vyzkoušet na jaře

Zelená zelenina, bylinky, klíčky i pampelišky aneb Co vyzkoušet na jaře

25.03.2020 Jana Čiháková

Jarní očistou můžete skvěle nastartovat tělo pro lepší stravování. Jednoduše vyměňte nezdravé suroviny za zdravější a prospěšnější. Na jaře snižte zejména příjem tuků, začněte přidávat více syrové zeleniny a vyražte i na bylinky.

„V nadcházejících jarních dnech si dopřejte co nejvíce čerstvých syrových potravin, zelených divoce rostoucích bylin a potravin s vysokým nutričním složením bez zbytečných aditiv, konzervantů a dalších umělých látek,“ říká Barbora Hernychová z Probio.cz. Sbírejte mladé lístky kopřiv, pampelišky, medvědí česnek, bršlici či popenec. Z divokých bylin připravíte skvělé pesto, divoký špenát či si je přimíchejte do zeleninového salátu a polévek.

Odlehčete svému zažívacímu systému

Do svého jídelníčku pravidelně zařazujte potraviny bez lepku – pohanku, jáhly, rýži, čirok či quinou. „Nejlépe v bio kvalitě,“ dodává Barbora Hernychová. Připravte si koktejl z vloček (ovesné, špaldové, pohankové, z jednozrnky apod.), ovoce a obilninového nápoje. Přidat můžete i nejrůznější semínka. Slunečnice, dýně, len, konopí a další jsou vynikajícím zdrojem živin. Obsahují cenné mastné kyseliny, minerální látky a vitaminy. Jako přílohu vyzkoušejte lehký kuskus, bulgur, polentu či si uvařte křupavou dvouzrnku. Jsou výborně stravitelné a chutnají i dětem.

Zpestřete si jídelníček

Jarní detoxikace je skvělou příležitostí k objevování nových surovin. Zkuste čirok, adzuki (fazole), červenou pšenici, pučálku nebo pražmo apod. Luštěniny jsou výborným zdrojem bílkovin a základem mnoha výtečných polévek a salátů. Připravte si zeleninový salát s cizrnou či fazolemi, jednoduchou čočkovou polévku nebo pomazánku. Mladé klíčky a výhonky jsou zdrojem živin. Klíčit můžete například mungo. Výhonky pak jednoduše přidejte k hotovému pokrmu či je chroupejte jen tak, jsou příjemně křupavé, šťavnaté a nasládlé. Výborně chutná naklíčený hrášek, cizrna, vojtěška či řeřicha. Nedílnou součástí detoxikace je dodržovat dostatečný pitný režim (voda, bylinné čaje) a pohyb na čerstvém vzduchu.


Mohlo by vás zajímat

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.