Zdražování bez konce: Zpracovatelé masa z Písku, Poličky a Kostelce zdražío desetinu

Zdražování bez konce: Zpracovatelé masa z Písku, Poličky a Kostelce zdražío desetinu

15.11.2021 ČTK, SHUTTERSTOCK

Dva producenti masných výrobků - Maso uzeniny Polička a společnost Maso uzeniny Písek - zvýší od ledna ceny svých produktů. ČTK to dnes za společnosti sdělila Monika Křivánková. Podle ní by mělo jít o zvýšení o zhruba deset procent.

Podle firem jde o reakci na zdražování pohonných hmot, energií, obalů nebo koření. Poličský producent se prezentuje jako největší zpracovatel hovězího masa v ČR. Minimálně o desetinu plánují zdražit také Kostelecké uzeniny z koncernu Agrofert.

"Kvůli razantnímu navýšení nákladů musíme k 1. lednu příštího roku navýšit cenu všech masných produktů," uvedl majitel obou podniků Čestmír Motejzík. Obchodním řetězcům už zdražení avizoval, nyní se podle něj vyjednává o konkrétních cenách.

Zatímco jateční ceny prasat meziročně klesly o 6,5 procenta, cena jatečního skotu podle zástupců firem vzrostla o desetinu. "Zpracovatelé masa navíc očekávají další zdražení skotu a hovězího masa kvůli jeho aktuálnímu nedostatku na českém trhu, což s sebou ponese další nepříjemné navýšení cen," dodala společnost.

I Agrofert navýší ceny

Podobně chce zdražit také Agrofert, který byl do roku 2017 ve vlastnictví premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten jej následně vložil do svěřenských fondů. "I my budeme muset promítnout dramatický narůst veškerých vstupních nákladů do našich prodejních cen. Aktuálně probíhají jednání s našimi obchodními partnery o navýšení cen v příštím roce minimálně o deset procent," sdělila dnes ČTK za koncern Adéla Čabayová.

O zdražování kvůli cenám vstupů hovořili již dříve také další zpracovatelé. Kvůli rostoucím cenám ohlásili zdražování například producenti sladkostí. Například společnost Nestlé Česko v říjnu sdělila, že zdraží v dalších měsících své produkty v některých kategoriích o čtyři až 13 procent. Firma má vyšší náklady na vstupní suroviny, ale také na logistiku, energie a obalové materiály.


Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.