Zdravě, rychle, vydatně? Zkuste tyto tipy a užijte si léto plné chutí

Zdravě, rychle, vydatně? Zkuste tyto tipy a užijte si léto plné chutí

30.07.2020 | Pokud se chystáte na výlet nebo strávíte léto na chatě či chalupě, budou se vám hodit tipy na jednoduché pokrmy, které ušetří čas, ale zasytí celou rodinu i přátele. Navíc budou chutnat a prospějí i vašemu zdraví.

<

A co vhodného připravit, abyste přípravou jídla trávili co nejméně času? Inspirujte se tipy Báry Hernychové společnosti Probio.

Zabalte si na piknik

Teplé letní dny vybízejí k lenošení na dece. Vyrazte s rodinou či přáteli na piknik do lesa, parku nebo využijte veřejná pikniková místa. Piknikové menu naplánujte co nejjednodušší. Neměly by chybět malé zdravé předkrmy. Osvědčené jsou různé pomazánky a dipy. „Do krabiček se dají zabalit domácí pomazánky typu humus, ale i luštěninové dipy z červených fazolí nebo červené loupané čočky,“ radí Bára Hernychová, expertka na přirozenou stravu ze společnosti Probio.cz.

Hodí se nejen na domácí chléb, ale výborně se do nich namáčí kousky okurky, papriky, mrkve či řapíkatého celeru a děti to neskutečně baví. Přibalte i oříšky, semínka nebo olivy k „zobání“ - jsou určitě vhodnější variantou než brambůrky a tyčinky. Namísto hlavního chodu připravte slaný koláč nebo domácí pizzu, zasytí i náročného strávníka a zároveň se pohodlně servírují. Výtečné jsou placky upečené z pohanky a letní zeleniny - cukety, dýně, mrkve apod. nebo placky z ovesných vloček s pestem. 

Co Čech, to chatař a chalupář…

Ve spíži víkendové chaty by neměly chybět trvanlivé suroviny. Bulgur, rýže, kuskus či quinoa představují ideální základ letních rychlých pokrmů. Připravíte z nich vynikající rizoto, přílohu či osvěžující salát. Po uvaření je doplňte čerstvou zeleninou, sýrem či tofu, posypte bylinami, semínky a oříšky, zalijte dresinkem. K přípravě dresinku využijte kvalitní za studena lisované oleje. Klasický olivový olej můžete zkusit nahradit olejem konopným či lněným, popřípadě použít řepkový olej, který mimo jiné obstál i v našem testu! 

I polévky jsou v letních dnech skvělou variantou na lehký oběd. „Doporučuji rychlé zeleninové krémy. Stačí na cibulce osmažit zlehka jakoukoliv letní zeleninu (cukety, brokolice, mrkev, hrášek..) nechat uvařit do měkka a pak tyčovým mixérem rozmixovat, vznikne krásně hladký jemný krém, do kterého můžete připravit ještě nočky (ze špaldové krupice a vajíčka) či jen posypat nastrouhaným sýrem a osmaženou houstičkou, jejich příprava nezabere moc času a využijete maximálně sezónní zeleninu,“ dodává expertka. 

Pro pěší i pro cyklisty

Pokud potřebujete doplnit energiipři sportovních výletech, vsaďte na sušenky. Ideální jsou suché sušenky typu cookies či různá musli kolečka a flapjacky (na jedny takové najdete recept níže). K mouce přidávejte nejrůznější vločky, posekané oříšky a semínka. Ke slazení se hodí sirupy (javorový, agavový) rozinky či tmavý třtinový cukr. 

Sacharidy, zejména ty rychlé, by měly tvořit základ každé svačiny, naopak větší množství tuků a vlákniny se spíš hodí, až z kola sesednete. Namíosto sušenek můžete připravit i výtečné lívanečky s džemem nebo se skořicovým cukrem. „Jsou lehké na přípravu a pokud navíc sáhnete pro sypké směsi (od PROBIO) odpadá příprava s těstem,“ doporučuje Bára Hernychová.

Placky naslano, překvapí svojí úžasnou chutí nejen cyklisty. Podle vlastních chutí zvolte placky z pohanky, cukety, dýně, celeru nebo mrkve. Ingredience nastrouhejte nahrubo, přidejte sůl, zahustěte ovesnými vločkami či moukou (ideálně celozrnnou špaldovou, bezlepkovou rýžovou nebo hrachovou), přidejte výraznější nastrouhaný sýr či tofu. Umíchané husté těsto smažte či pečte v troubě. Domácí muffiny jsou lehoučké na přípravu a vlastně i transport. Vydatné muffiny lze připravit v různých variací – zeleninové, masové, vaječné, se sýrem, ale i s tofu.

RECEPT na sušenky z červené čočky 

Ingredience na 20 sušenek:

350 g mouky z červené čočky 

175 g třtinového přírodního cukru 

100 g čoko dražé

20 g vanilkového cukru

¼ lžičky kypřícího prášku

120 g másla

1 vejce

1/8 lžičky jedlé sody

špetka soli

Postup:

Do mixéru vložte změklé máslo a cukr a mixujte, dokud nevznikne pěna, cca 5 minut. Poté přidejte vejce a opět chvíli mixujte, dokud se ingredience nespojí. Vmíchejte vanilkový cukr, polovinu rozpuštěné čokolády a směs dále mixujte. Mouku, kypřící prášek, sodu a sůl prosejte a pozvolna přimíchejte do směsi. Jakmile bude těsto kompaktní, zamíchejte do něj zbylou polovinu čoko kapek. Těsto nabírejte lžičkou a tvořte malé kuličky. Ty rozložte na plech v 3 cm odstupech. Sušenky pečte na 175 °C cca 8 minut. Před sundáním sušenek z plechu je nechte zcela vychladnout.

 

 

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Proč byl dříve chléb součástí manželské smlouvy + další zajímavosti

02.09.2020 | Slovo chléb vzniklo pravděpodobně z pragermánského „hlaiba“, Slované (znali doposud jen obilnou kaši) jej převzali spolu s přípravou kynutého a pečeného chleba od Germánů. Víte ale, že býval i součástí manželské smlouvy?

Tajemství malých talířů a velkých sklenic, které se vám bude líbit

11.08.2020 | Kdo chce pochopit, jak moc velké porce nyní jíme, neměl by zamířit do supermarketu, ale do starožitnictví. Drobný kalíšek jako pro panenku je prý na víno a to, co vypadá jako dezertní talíř, je talíř na hlavní chod. Po návratu do moderní kuchyně pak člověk zjistí, jak je všechno obrovské...

Říjnové vydání je TADY! Nejlepší rajčata, vše o ceně pečiva i top dýňové dobroty

29.09.2020 | Nenechte si ujít nové číslo měsíčníku CZ TEST, který vás pravidelně informuje o kvalitě potravin. Tento měsíc jsme věnovali ožehavému tématu, a to ceně obilí a jejímu promítnutí do ceny pečiva, také jsme se vybavili na Halloween, ať už ho slavíte nebo ne, můžete si s námi připravit skvělé recepty a nechybí ani test. Tentokrát rajčatový!

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont