Zdravá čokoláda objevena: zpomaluje stárnutí, hydratuje pleť a má zeštíhlující efekt

Zdravá čokoláda objevena: zpomaluje stárnutí, hydratuje pleť a má zeštíhlující efekt

07.08.2019 | Už v dávných dobách byl nápoj z kakaových bobů využíván k léčbě mnoha nemocí; od hadího uštknutí přes oslabení moci kouzel, problémy s dýcháním, až po zlepšení srdeční činnosti. Známé byly (a jsou) i protizánětlivé, protialergické a antioxidační účinky.

<

Zajímavé je, že Aztékové věřili v posvátnost kakaovníkového stromu, a proto byl velmi vysoce ceněn. Jeho semena byla používána dokonce jako platidlo; za 3 kakaové boby se dalo pořídit jedno vejce; za 100 bobů pak kuře.

Ostatně čokoláda platila i za elixír krásy. Už od dob mayské civilizace se používá kakaové máslo (tuk z kakaového bobu) ke kosmetickým účelům. Prastaré národy je používali k ozdravení a hydrataci pleti, jako ochranu před slunečními paprsky, podobně jako balzám na spálenou pokožku. Kakaové máslo se používá dodnes. Jsou v něm obsaženy polyfenoly, které disponují antioxidačními a omlazujícími účinky.  Obsažený kofein má navíc proticelulitidní a zeštíhlující efekt. Taniny, které kakaové máslo taktéž obsahuje, zase stahují póry, a fosfolipidy stimulují přirozený proces obnovy pleti a hydrataci.

Jak vybírat?

Pokud chcete mít jistotu, že kupujete čokoládu, která vám poskytne zdravotní bonusy, neobejdete se bez orientace ve výrobcích dostupných na trhu a také čtení etiket. Jako hořká čokoláda smí být totiž označeny pouze ty produkty, které splňují požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 a jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb platnou pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.

Hořká čokoláda musí být vyrobená z kakaových součástí, sladidel, přídatných látek nebo látek určených k aromatizaci, popřípadě z dalších složek. Hodnotícím kritériem je obsah kakaové sušiny, který musí být ze zákona deklarován na obalu. Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 18 % kakaového másla a 35 % celkové kakaové sušiny. Hořká čokoláda vyšší jakosti, tedy ta, která chce nést označení „extra“, pak nejméně 43 % celkové kakaové sušiny a nejméně 26 % kakaového másla.

Velmi dobrým vodítkem je volit ty čokolády, které jsou přihlášeny k systému Českých cechovních norem garantovaných Potravinářskou komorou ČR. Poznáte je podle loga s českou vlajkou, od ostatních hořkých čokolád je liší minimální obsah celkové kakaové sušiny, který je stanovený na minimálních 50 % a také absence složek považovaných za nepřípustné, jako jsou jiné rostlinné tuky kromě kakaového másla, jiné živočišné tuky než tuk mléčný, jiná aromata než přírodní, sladidla.

Ze zdravotního hlediska doporučujeme kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaové sušiny, ale nezavrhujeme ani mléčnou čokoládu, kde je nižší podíl kakaové sušiny zvláště, když je čokoláda doplněna suchými skořápkovými plody nebo olejnatými semínky, které  obsahují nenasycené mastné kyseliny. Ale samozřejmě pozor na množství.  Pokud chceme mlsat, je čokoláda určitě lepší volbou, než jsou nečokoládové cukrovinky. Vyhýbat bychom se měli náhražkám čokolády, které místo kakaového másla obsahují levný palmový nebo jiný rostlinný tuk. V regálech je najdete pod „krycími jmény“ čokoládová nebo kakaová pochoutka nebo cukrovinka.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Bylinky pro ženské zdraví: Tyto by vám neměly uniknout

28.08.2020 | Příroda je mocná a dává nám k dispozici celou řadu možností, jak využít její sílu. Jednou z nich jsou bylinky. Znaly je už prababičky našich babiček a generace ještě o mnoho starší. Které bylinky jsou ty tradiční, účinné a užitečné na ten či onen neduh?

U Fleků se po 177 letech točí světlé pivo. Důvod? Covid

25.09.2020 | V pražském pivovaru U Fleků se dnes odpoledne po 177 letech roztočí světlé pivo. Od roku 1843 se v něm čepovala pouze "klasická" tmavá třináctka. Nyní půjde zatím o limitovanou várku 6000 litrů, tedy 12 000 piv, pokud se ale osvědčí, mohl by zůstat světlý ležák na čepu stále, řekl ČTK v rozhovoru sládek pivovaru Michael Adamík. Na čepu ale stále zůstane i klasické tmavé.

Máte chuť na pivo? Tady jsou ta nejlepší

29.09.2020 | První místo v hlavní kategorii 20. ročníku degustační soutěže České pivo získala Holba Premium. Na dalších pozicích se v kategorii ležáků umístil Staropramen ležák a Zubr Gradus z přerovského Pivovaru Zubr, který loni obsadil zlatou příčku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont