05.05.2021 Jana Čiháková
Dnes už vám odvar ze zázvoru, neadekvátně označovaný za zázvorový čaj, udělají v každé průměrné hospodě. Po zázvorovém pivu se ale stále ještě musíte pídit. A zase jako v případě „čaje“: není to pivo, ale limonáda. Nicméně pokud jde o kvalitně připravené nápoje, mívají takový říz, že by na nohy postavily i mrtvého. A právě taková je klíčová vlastnost zázvoru: stavět na nohy.
Nejsnazší a nejefektivnější způsob je ten zmiňovaný úplně na začátku: zázvorový odvar. Na jednu čajovou konvičku vám postačí množství o velikosti lidského palce. Začněte tím, že zázvor oloupete. Nejlépe vám to půjde lžičkou, jednoduše s ní pracujte jako se škrabkou a postupně se zbavte celé slupky, lžička se dostane i do nejhlubších zákrut oddenku. Pak už jen zázvor nadrobno pokrájet, nebo raději nastrouhat, aby se plně rozvinula jeho chuť, a zalít vroucí vodou.
Za výraznou, ostrou chuť vděčí zázvor gingerolu, chemické látce podobné kapsaicinu, která má na svědomí pikantnost chilli papriček. Vedle aromatických olejů je zázvor bohatý na vitamín A, B1, B2, B6, C a E, obsahuje sodík, draslík, hořčík, vápník, měď, mangan i železo. Všechno dohromady to pak způsobuje, že zázvor funguje jako univerzální lékař.
Udělá vám dobře, pokud máte zažívací potíže, trpíte plynatostí, pálením žáhy nebo je vám na zvracení, zázvor má totiž schopnost neutralizovat kyseliny v zažívacím ústrojí. Má také silné protizánětlivé a analgetické účinky, utiší bolesti svalů i kloubů, pomůže při chřipce, nachlazení, viróze nebo bolestech v krku. Prostě místo drahých pastilek z lékárny žvýkejte kousek zázvoru, připravte si odvar či sirup.
Zázvor patří mezi ty suroviny, jež u nás zdomácněly před staletími, pak zmizely a museli jsme je znovu objevit, což se naštěstí podařilo už v 90. letech minulého století. Zázvor najdeme ve starých českých receptech především ve formě sušeného koření (v téhle podobě u nás také přežil minulý režim), používal se hlavně do perníků nebo vánočního cukroví, nejspíš budete znát zázvorky.
Ve středověku patřil k nejběžnějším druhům koření a dochucovadel, oddenky se na vzduchu a v teple nekazí a zázvor přežije bez újmy dlouhou cestu z Asie, kde je původně doma. Ačkoli není známo, odkud přesně pochází. S jistotou lze říci, že v Indii a Číně se používá už přes tři tisíce let. Odtud ho nejspíše féničtí mořeplavci přivezli na Blízký východ a do Středomoří. Se zázvorem se vařilo ve starověkém Řecku, v Římě i Egyptě. Do Afriky pak rostlinu s sebou vzali Portugalci, do Jižní Ameriky v 16. století Španělé.
Používá ho většina světových kuchyní, neobejde se bez něj indické ani thajské karí, je skvělý do marinád na maso i ryby. O sladkém pečení už byla řeč. Zázvoru velmi holdují Britové, právě proto, že je jejich gastronomie silně ovlivněna tou indickou. Až budete zázvor kupovat, vyberte nepoškozené oddenky bez známky plísně či jiného napadení. Doma ho raději skladujte v lednici, déle si udrží šťavnatost a svěžest.
Zdroj Svět potravin 2017, foto shutterstock
08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?
20.02.2024 | Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.
05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.