Zavření škol = úbytek pracovních sil: Některé malé prodejny kvůli tomu zavírají

Zavření škol = úbytek pracovních sil: Některé malé prodejny kvůli tomu zavírají

15.10.2020 Jana Čiháková

Na Vysočině řeší obchodníci problémy se zajištěním obsluhy některých prodejen kvůli zavření základních škol, které nařídila vláda kvůli šíření nemoci covid-19. Například v jedné prodejně COOP družstva HB v Chotěboři se zhruba 20 zaměstnanci chce zůstat doma kvůli hlídání dětí šest pracovnic.

Družstvo tam uvažuje o tom, že na výpomoc přijme servírky ze zavřené restaurace, řekl dnes ČTK jeho předseda Vladimír Stehno.

"Hledáme nějaké řešení. Na uzavírání prodejen to snad až tak nevypadá," řekl. Družstvo také nyní nechává nainstalovat ochranná plexiskla pro obsluhu i v malých vesnických obchodech s jednou prodavačkou. "Do konce října budou vybavené plexiskly všechny obchody. Samozřejmě povinností všech jsou roušky, dezinfekční prostředky," uvedl Stehno.

Ve dvou stovkách prodejen družstva pracuje přes 700 lidí. Podle předsedy jim zatím zavření škol způsobilo větší problémy než samotná koronavirová nákaza. Doma kvůli hlídání dětí zůstávají hlavně pracovnice z větších prodejen ve městě. Prodavačky obchodů v menších obcích podle něj využívají ošetřovné spíš sporadicky.

Ve dvou případech také skončily prodavačky v karanténě, protože se covid-19 vyskytl v jejich rodině. "V podstatě nevíme ani o jednom případu, kdy by byla přenesená nákaza covidu ze zákazníka na zaměstnance," doplnil Stehno.

Některé prodejny družstva už byly dočasně uzavřené. Teď se jedná o prodejnu na Svitavsku s jednou prodavačkou, v září to byl obchod v třebíčské Borovině. "Ale není to nijak tragické. Vzhledem k tomu, že máme 200 prodejen, tak je to skutečně v řádu jednotek, kde byly přechodně zavřené prodejny," řekl předseda družstva. Zásobování zbožím podle předsedy funguje.

COOP družstvo HB má kromě Havlíčkobrodska a dalších částí Vysočiny obchody i na Svitavsku a na Moravě.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.