Zavařovat nemusíte jen ovoce. Zkuste tyto skvělé pochutiny k masu

Zavařovat nemusíte jen ovoce. Zkuste tyto skvělé pochutiny k masu

07.08.2020 | Cuketová čalamáda, broskvové chilli chutney nebo takový barevný květák. Také se vám už sbíhají sliny? Tady jsou recepty!

<

Cuketová čalamáda

Suroviny:

1 lžíce slunečnicového oleje, 2 velké cibule, 8-10 stroužků česneku, 2 kapie nebo slovenské papriky, 1 větší cuketa (cca 1 kg), 5 masitých rajčat nebo dvě hrsti drobných rajčat, 5 polévkových lžic rajčatové passaty, 5 polévkových lžic worcestrové omáčky, 1,5 dl červeného vinného octa, 1 balíček směsi k nakládání Lako Labeta, 125 g krystalového cukru

Postup:

Ve větším hrnci na oleji orestujte na osminky nakrájené cibule a všechen česnek – nadrcené nebo utřené stroužky. Cuketu nastrouhejte nahrubo. Papriky a rajčata pokrájejte. Do hrnce postupně přidávejte zeleninu a nechte dusit. Místy zamíchejte, abyste zabránili připékání. Připravte si zálivku ze směsi Lako, červeného vinného octa, cukru a worcesteru. Můžete naředit troškou vody, aby se směs dobře rozpustila. Směs nechte 10 minut odstát. Před použitím zálivku slijte přes plátýnko nebo cedníček, abyste se zbavili semínek a zůstala pouze tekutina. K zelenině přidejte passatu a také zálivku. V hrnci společně povařte 10 minut za občasného míchání. Plňte do sklenic, a ještě sterilujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut. Z této dávky vyjde 6-8 skleniček o objemu cca 200 ml. Ve skleničkách vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C. Nezapomeňte si čalamáduvždy viditelně popsat a označit podle složení a výroby, zabráníte tak zbytečnému vyhazování.

Broskvové chilli chutney


Suroviny:

700 g broskví, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 jalapeňo paprička, 150 g třtinového želírovacího cukru, celý římský kmín, celá semínka koriandru, čerstvě mletý pepř, kůra a šťáva ze 2 limetek

Postup:

Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno. Mezitím na sucho ve vysoké pánvi necháme rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, snadno se můžou spálit. Hned potom přidáme všechny ostatní suroviny pokrájené na jemno, a dobře promícháme. 

Želírovací cukr přidáváme také postupně, podle chuti. Díky jeho želírovací složce nám chutney hezky zahustí a šťáva z limetek zase podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru. Chutney zavařujeme stejně, jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně či v troubě, anebo plníme do horkých sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru. Nemusíte se bát, že by výsledné chutney nějak pálilo. Chilli tam dáte podle vlastní chuti, a sladkost ovoce tu ostrost také stáhne. Recept je velmi variabilní, a broskve můžete nahradit jiným ovocem.

Nakládaný barevný květák

Co potřebujete:

Ingredience na „růžový květák“

1 střední květák, 3 dcl červeného vinného octa, 2 dcl vody, 3-5 lžic cukru, 2 lžičky hořčičného semínka, 3 lžičky kořenící směsi na zavařování , 2 plátky červené řepy

Ingredience na „žlutý květák“

1 střední květák, 3 dcl jablečného octa, 2 dcl vody, 3-5 lžic cukru, 2 lžičky hořčičného semínka, 3 lžičky kořenící směsi na zavařování,1 lžička mleté kurkumy, 1 lžička římského kmínu

Postup:

Než začnete se samotným květákem, připravte si dostatek sterilních sklenic s víčky, abyste mohli rychle pracovat. Rozeberte květák na malé růžičky. Na začátku si zvolte, jestli budete připravovat verzi „růžovou“ nebo „žlutou“. V hrnci přiveďte k varu ingredience na vybranou zálivku. Tedy vodu, ocet, cukr, kořenící směs na zavařování a hořčičná semínka, případně další koření.

Jakmile začne nálev vřít, vložte opatrně všechen květák a nechte ho pod pokličkou přibližně 3-5 minut vařit. Někdy stačí i méně, pokud je květák povadlejší. Pak stáhněte z plamene a nechte přikryté odpočívat 10 minut. Je třeba nechat květák takto lehce „dojít“ v horké vodě, aby byl pak tak akorát křehký. Na růžový květák si v mezičase oloupejte řepu, odkrojte z ní 2 plátky a ty přeřízněte napůl. Do sklenic napěchujte povařený květák, přidejte plátky červené řepy, můžete přidat i nakrájené chilli papričky a vše zalijte horkým octovým rozvarem, který připravíte ze zbylých surovin Sklenice pečlivě uzavřete a otočte víčkem dolů.

Takto nechte vychladnout, gumička na uzávěru se teplem roztáhne a sklenice tak bude opravdu hermeticky uzavřená. Uchovávejte na chladném tmavém místě, kde vám květák vydrží i několik týdnů. Po otevření uchovávejte už jen v chladničce. Květák lze podávat již druhý den po naložení. Skvěle se hodí k jakékoli slané kuchyni. Na míchaná vajíčka, topinkové chleby, k masu, rybám nebo jen tak třeba k sýrům nebo uzeninám.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Merlot z vinařství Chateau Valtice převezl zlato z mistrovství světa

23.09.2020 | Prestižní Mistrovství světa vín z odrůdy Merlot a kupáží s minimálním množstvím 50 % zná  vítěze. Moravská vína na této mezinárodní vinařské soutěži získala hned 3 medaile.

Vyvrácená legenda o "tataráku" + tipy, jak na něj vybrat kvalitní maso

23.09.2020 | Tatarský biftek neboli tatarák má své milovníky i odpůrce, ale málokdo by tušil, že pochází z Paříže, země zaslíbené prvotřídní gastronomii. Pokud patříte k těm, kteří si na této specialitě rádi pochutnají, vždy si dejte pozor na to, odkud maso pochází. Jedině na kvalitním a vyzrálém mase si totiž pochutnáte.

Chléb s máslem je nuda: Velká svačinová inspirace

01.09.2020 | Máme pro vás tipy na rychlé a dobré svačiny. Jsou nápadité a hlavně výživově vyvážené. Zajistí tak dětem dostatek energie potřebné po celý den.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont