Zařaďte do jídelníčku ufo! Nejlépe chutná zapečené s parmezánem

Zařaďte do jídelníčku ufo! Nejlépe chutná zapečené s parmezánem

08.07.2020 | Třebaže se v kuchyních až tak často nevidí, není patizon nic jiného než odrůda tykve obecné. Ačkoliv pro svůj netypický vzhled sklízí hned několik přezdívek – například „ufo“, má řadu výhod, díky kterým by měl mít místo i ve vašem jídelníčku.

<

Patizon je obzvlášť výživný, chutný a také účinný při redukční dietě. Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou, má v průměru 10-20 cm a dorůstá do výšky asi 10 cm. Vyskytuje se ve třech barevných kombinacích – žluté, bílé a zelené. A pozor, čím je plod mladší, tím chutnější.

A co s ním v kuchyni? Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou plněné patizony se slaninou anebo patizonová polévka.

Zkuste si uvařit

Salát v jakékoliv variaci je králem studené kuchyně. Ovšem sám o sobě nemusí k obědu vystačit a je lepší ho doplnit například o zapékaný patizon se slaninou a parmezánem. Kombinací existuje nespočet a záleží jen na vás, jakým druhem salátu tuto nevšední pochutinu zkombinujete.

Ingrdience:

3 patizony (můžete použít ty z prukce ekologického zemědělství, tedy označené biozebrou), 1 stroužek česnek, 1 cibule, 2 rajčata, 100 g slaniny, 250 g parmezánu, 2 vejce, bazalka, sůl a pepř, olivový olej

Postup:

Patizon rozpůlíme napůl a dužinu vydlabeme lžící. Na pánvi opečeme cibulku s najemno nakrájenou slaninou, později přidáme lisovaný česnek, malé kousky rajčat a dužinu z patizonu.  Dochutíme solí a pepřem. Chvíli povaříme a následně přidáme i parmezán s bazalkou. Směsí naplníme vydlabané patizony, které následně polijeme vajíčky a zakápneme olivovým olejem. Takto připravené patizony přikryjeme patisonovou pokličkou a položíme je do zapékací misky. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde necháme zapéct po dobu asi 35 až 40 minut. Na posledních 5 minut pokličku odebereme a necháme rozpustit sýr, který vytvoří lahodnou křupavou krustu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Polévka nemusí být vždy teplá. Osvěžte se těmi studenými

10.08.2020 | K letním měsícům neodmyslitelně patří ovoce, které může být zpracováváno mnoha nejrůznějšími způsoby. Hitem letošního léta jsou ovocné polévky, vyzkoušeli jste už tuto lahůdku?

První burčák už je na světě, tak jej nezmeškejte

14.08.2020 | První stánky s letošním burčákem se dnes objevily na několika místech jižní Moravy. Jako jeden z prvních začal burčák prodávat Miloslav Machuča z Valtic, který pěstuje hrozny téměř výhradně na výrobu burčáku. Předpokládá, že prodávat bude do poloviny října, řekl ČTK.

Do Prahy se vrací pivní kola. Nasednout budete moci už v sobotu

12.08.2020 | V sobotu přestane v širším centru Prahy platit zákaz takzvaných pivních kol, tedy vozítek servírujících alkohol skupinám turistů. Původní opatření magistrátu zrušil soud a dočasnému zákazu, který město zavedlo namísto něj, vyprší platnost.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont