Zařaďte do jídelníčku ufo! Nejlépe chutná zapečené s parmezánem

Zařaďte do jídelníčku ufo! Nejlépe chutná zapečené s parmezánem

08.07.2020 | Třebaže se v kuchyních až tak často nevidí, není patizon nic jiného než odrůda tykve obecné. Ačkoliv pro svůj netypický vzhled sklízí hned několik přezdívek – například „ufo“, má řadu výhod, díky kterým by měl mít místo i ve vašem jídelníčku.

<

Patizon je obzvlášť výživný, chutný a také účinný při redukční dietě. Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou, má v průměru 10-20 cm a dorůstá do výšky asi 10 cm. Vyskytuje se ve třech barevných kombinacích – žluté, bílé a zelené. A pozor, čím je plod mladší, tím chutnější.

A co s ním v kuchyni? Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou plněné patizony se slaninou anebo patizonová polévka.

Zkuste si uvařit

Salát v jakékoliv variaci je králem studené kuchyně. Ovšem sám o sobě nemusí k obědu vystačit a je lepší ho doplnit například o zapékaný patizon se slaninou a parmezánem. Kombinací existuje nespočet a záleží jen na vás, jakým druhem salátu tuto nevšední pochutinu zkombinujete.

Ingrdience:

3 patizony (můžete použít ty z prukce ekologického zemědělství, tedy označené biozebrou), 1 stroužek česnek, 1 cibule, 2 rajčata, 100 g slaniny, 250 g parmezánu, 2 vejce, bazalka, sůl a pepř, olivový olej

Postup:

Patizon rozpůlíme napůl a dužinu vydlabeme lžící. Na pánvi opečeme cibulku s najemno nakrájenou slaninou, později přidáme lisovaný česnek, malé kousky rajčat a dužinu z patizonu.  Dochutíme solí a pepřem. Chvíli povaříme a následně přidáme i parmezán s bazalkou. Směsí naplníme vydlabané patizony, které následně polijeme vajíčky a zakápneme olivovým olejem. Takto připravené patizony přikryjeme patisonovou pokličkou a položíme je do zapékací misky. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde necháme zapéct po dobu asi 35 až 40 minut. Na posledních 5 minut pokličku odebereme a necháme rozpustit sýr, který vytvoří lahodnou křupavou krustu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Vyvrácená legenda o "tataráku" + tipy, jak na něj vybrat kvalitní maso

23.09.2020 | Tatarský biftek neboli tatarák má své milovníky i odpůrce, ale málokdo by tušil, že pochází z Paříže, země zaslíbené prvotřídní gastronomii. Pokud patříte k těm, kteří si na této specialitě rádi pochutnají, vždy si dejte pozor na to, odkud maso pochází. Jedině na kvalitním a vyzrálém mase si totiž pochutnáte.

Povinné plastových zálohování láhví nebude

18.09.2020 | Zálohování plastových lahví bude nadále dobrovolné. Sněmovna dnes odmítla snahu o povinné zálohování PET lahví od roku 2025 novelou zákona o obalech. Předloha, kterou ještě projedná Senát, v návaznosti na unijní předpisy upravuje povinnosti autorizovaných obalových společností, stanovuje minimální hustotu sběrné sítě a další závazky, které vyplývají z evropské směrnice.

Toto rizoto si zamilujete, p.s: v hlavní roli dýně

08.09.2020 | Dýňová nemusí být jen polévka. Vyzkoušejte toto lahodné rizoto. Jakou použijete dýni, je na vás. My doporučujeme máslovou. Lze ale použít i hokkaidó.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont