Žampionový štrúdl

Žampionový štrúdl

16.02.2015 | Do jakého roku vznik štrúdlu spadá, zůstává gastronomickým tajemstvím, jisté je jen to, že první písemná zmínka pochází z roku 1696, kdy se objevil v kuchařce s názvem „Koch-Puech“.

Doba přípravy: 80 minut, na 2 štrúdly

Ingredience: 1 balení listového těsta, 2 lžíce oleje, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 200 g anglické slaniny, 500 g žampionů, sůl, pepř, hrst strouhanky, 300 g oblíbeného tvrdého sýra, 4 lžíce rozpuštěného másla

Postup: V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli, česnek a nakrájenou slaninu. Přidáme nakrájené houby, ochutíme a necháme chvíli dusit. Přimícháme strouhanku a směs necháme vychladnout. Z listového těsta vyválíme dva pláty, po celé ploše kromě okrajů je posypeme polovinou nastrouhaného sýra, na něj poklademe připravenou náplň a posypeme zbylým sýrem. Smotáme do obvyklého tvaru a potřeme máslem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při teplotě 180 °C.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Proč jíst slávky a jak je má nejraději šéfkuchař Filip Sajler?

16.08.2019 | Proč jíst slávky? Jsou zdravé, jednoduché a rychlé na přípravu, navíc velmi chutné. A oproti zažitým předsudkům nejsou vůbec drahé. Připravovat je můžete na desítky různých způsobů – inspirujte se třeba receptem jednoho z ambassadorů Prague mussel weeku.

Prodlužte si léto až do podzimu. Stačí, když jej šikovně zavaříte do pár sklenic

10.07.2019 | Oranžová sezona vrcholí, zavařte to meruňkám a broskvím. Skvělé nejen do palačinek i do perníku, ale i k masům nebo sýrům.

Zapomeňte na smaženici a zkuste tyto italské houbové speciality

15.08.2019 | Odpoutejte se od kultovní smaženice nebo houbových řízků a pusťte si domů trochu Itálie. Máme pro vás recepty na skvělé gnocchi, houbový dort i netradiční polévku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Lednové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont