Zajímavosti z říše jídla v měsíci BŘEZNU

Zajímavosti z říše jídla v měsíci BŘEZNU

22.03.2011 Šárka Škachová

Víte, kdy slavíme světový den vody a v jaké době vznikla první lednička? Zajímavostmi z oblasti jídla vás bude každý měsíc zásobovat opravdová gurmánka Šárka Škachová (www.gurmanka.cz).

1.3. 1876 Německý patent na první ledničku světa chlazenou amoniakem získal Carl Paul Gottfried von Linde

Vynálezem ledničky pro domácnost se podstatně začaly měnit naše stravovací možnosti a návyky. První mražené potraviny se dostaly do prodeje v roce 1930. Bylo to syrové maso, ryby a zelenina. Netrvalo dlouho a na švédském trhu se v roce 1923 objevily první tepelně upravené a poté zamražené potraviny. Stačilo je jen ohřát.

20.3. 1992 otevřena první restaurace McDonald's v České republice

U zrodu rychlého pouličního občerstvení stojí syn českého emigranta Aloise Kroce - Raymond "Ray" Albert Kroc! Dostal totiž geniální nápad koupit od bratrů McDonaldových fastfoodový řetězec McDonald's - myšlenku dokonal v roce 1961. Ve svých 52 letech se zařadil mezi 100 nejdůležitějších lidí století. I když se nám to nemusí líbit, americký sendvič zaplnil ulice a zatočil dějinami gastronomie téměř na celé planetě.

22.3. Světový den vody

Světový den vody si připomínáme od roku 1993, kdy byl oficiálně vyhlášen Valným shromážděním OSN.  Od té doby se „oslavy vody” konají po celém světě. Měli bychom si připomenout, že je mnoho míst na naší „modré planetě”, kde je nedostatek vody častým důvodem k válce a nese zodpovědnost za mnohá lidská strádání, nezřídka ukončená smrtí.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.