Zajímavosti z říše jídla - červenec

Zajímavosti z říše jídla - červenec

19.07.2011 Šárka Škachová

Až salát Caesar dodal salátu na vážnosti a udělal z něj báječné jídlo, které ač lehké, umí příjemně zasytit a blýskne se chuťovou harmonií.

Právem o něm říkáme, že je to „Král salátů", což vysvětluje fakt, že objednat si ho můžete téměř po celém světě i v těch nejluxusnějších restaurantech. Už v roce 1930 byl označen Mezinárodní společností labužníků v Paříži za nejlepší americkou recepturu posledních 50 let.

Nestárnoucí salát Caesar

Je tomu rovných 87 let, kdy italský restauratér Caesare Cardini poprvé namíchal slavný salát Caesar. Stalo se tak v 30. letech minulého století na území mexické Tijuany, v Den nezávislosti 4. 7. 1924.

Restauratér C. Cardini (1896-1956) pocházel z Itálie, ale po 1. světové válce emigroval do Ameriky a usídlil se v San Diegu. V mexické Tiujaně provozoval restauraci. Na Den nezávislosti se u něj objevilo příliš mnoho hostí a tak s večerem ubývaly i zásoby. Když dorazila početnější společnost Američanů na skleničku, chtěl je pohostit něčím zajímavým k jídlu, ale mnoho možností nebylo.
Základem se stal římský salát. Aby nepůsobil na talíři fádně a nezajímavě, vynesl na stůl všechny ostatní suroviny a napadlo ho připravit každému do té doby nevídaný salátový talíř. Základem se stal dressing. Všechny ostatní ingredience připravil do velkých mís a přímo před hosty předvedl velkou míchací salátovou show.
Geniálně zamaskoval i restaurační nedostatek čerstvého pečiva a napadla ho spásná myšlenka vyrobit ze zbytku domácí křupavé krutony a podávat je přímo na salátu. Bez úžasného dressinku by to nemuselo chutnat tak božsky, ale jemu se podařilo zkomponovat harmonicky chutnající a originálni  salát, který se stal hitem a od té doby si ho oblíbila celá Amerika. Netrvalo dlouho, jeho sláva se přenesla i za moře.

O historii salátu sice neexistují žádné psané záznamy, ale dochovala se výpověď dcery Rosy Cardiniové.

Jak původní Cardiniho receptura vypadala?

Hlavní surovinou se stal křupavý římský salát. S receptem na Caesar salát přišla i slavná americká kuchařka, Julia Child. Ta si vybavila vzpomínky z dětství, kdy Cardiniho restauraci navštívila s rodiči. Neváhala a vyhledala jeho dceru Rosu a získala od ní originální recept, který uveřejnila ve své kuchařské knize. Podívat se na originální přípravu salátu můžeme díky internetu přímo zde.

salat

Původní receptura a její četné variace

Dnes se setkáme s mnoha úpravami salátu Caesar, ale jen jedna je ta správná. Původní receptura totiž obsahovala pouze celé (netrhané a nekrájené) listy římského salátu, domácí krutony, parmazán, panenský olivový olej, česnek, worcesterskou omáčku, povařená vejce (tepelně upravovaná jen 1 minutu!), sůl a čerstvě namletý pepř.

Oproti původní receptuře se toleruje i úprava dressingu, kdy se mohou přidat ančovičky, slanina, trochu pikantní dijónské hořčice a salát na talíři doplnit kousky kuřecího masa, aby byl vydatnější a nahradil kompletně oběd nebo večeři.

Rozhodně tam nepatří salátová okurka, rajče, paprika, nakládaná kukuřičná zrna a další momentální fantazie vzešlá z hlavy kuchaře, se kterou se tak často můžeme v českých restaurantech setkat. Takové suroviny tam nemají co hledat a jsou prohřeškem proti základnímu záměru pana Cardiniho. Takovému salátu se už nemůže Caesar salát říkat.

Jak si Caesar salát připravit doma?

Zkuste Caesar salát obohatit o kuřecí maso a připravit si dobrou a vydatnou letní večeři.

pro 4 osoby potřebujeme:

  • 2 hlávky římského salátu
  • 4 chlazená kuřecí prsíčka bez kůže
  • olivový olej na opékání
  • čerstvě mletý pepř
  • jemnou mořskou sůl

na dressink:

  • 2 žloutky
  • 170 ml olivového oleje
  • šťáva z půlky citrónu
  • 3-4 filátka ančoviček
  • 2 lžičky dijónské hořčice
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžička strouhaného parmazánu

na doplnění salátového talíře:

  • opečené krutonky z bílé bagetky
  • 2 stroužky česneku
  • hoblinky parmazánu

Nejprve připravíme krutonky. Bagetku nakrájíme na cca 1 cm kostky a na sucho krátce opečeme v troubě. Když se pečivo malinko vysuší, tak na pánvi rozehřejeme olivový olej a krutonky na něm krátce opečeme. Můžeme přidat stroužek jemně usekaného česneku, aby krutonky lépe voněly a chuťově vynikly.

Kuřecí prsíčka nakrájíme na kousky, promícháme s trochou olivového oleje a okořeníme solí, čerstvě mletým pepřem a necháme chvilku odležet. Na suché teflonové pánvi opečeme krátce a zprudka ze všech stran. Maso uchováme v teple a připravíme si salátové listy.

Salát omyjeme, listy dobře vysušíme (použijeme salátovou odstředivku, neboť ta je pro přípravu salátu zcela nezbytná), pokud ji nemáme, osušíme alespoň v utěrce. Na dobré vysušení salátu dbáme, neboť mokrý salát se nám nepodaří dobře promíchat se salátovým dressinkem. Listy salátu ručně natrháme na kousky a vložíme do mísy na salát.

Nejdůležitější ze všeho je dobrý salátový dressink. Ten připravíme nejlépe ponorným mixérem, ale můžeme použít i kamenný hmoždíř s paličkou. Prošleháním uvedených ingrediencí nám vznikne krémová polotekutá zálivka.

Všechno dáme na stůl - mísu se salátem, připravený dressink, krutonky, misku s hoblinkami parmazánu, opečené maso a zcela stylově salát zamícháme přímo na stole před zraky všech přítomných. A takto jednoduše vykouzlíme slavný salát Caesar.

Možná si ho oblíbíte a jeho přípravu uzpůsobíte svým rodinným zvyklostem a budete mu říkat úplně jinak. Vůbec to nevadí, protože saláty k létu patří. Nejen že chutnají, ale dodají nám i velkou porci energie a uděláme tím dobrodiní i svému tělu.

 

 Víte, kde je silná stránka receptury pana Cardiniho? Je to snadné! Jsou to ty nejčerstvější a nejkvalitnější suroviny. Protože byl původem Ital, moc dobře věděl, jaká kouzla se dají s římským salátem, báječným olivovým olejem a hoblinkami dobře vyzrálého parmazánu vyčarovat. Vsadil na jistotu a rozhodně se mu to vyplatilo. I vám se vyplatí vyzkoušet si recepturu v té prapůvodní podobě.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.