Zajímavá kontrola ČOI na trzích: Ceny v eurech a prodejci bez oprávnění

Zajímavá kontrola ČOI na trzích: Ceny v eurech a prodejci bez oprávnění

10.09.2020 Jana Čiháková

Česká obchodní inspekce odhalila celou řadu pochybění, a to při mimořádné kontrolní akci v Brně zaměřené na trhy, které lákaly na italské výrobky. Živnost měl kupříkladu jen jeden prodejce.

Trhy nazvané Ape food tour-buon apetito se konaly první zářijový týden na náměstí Svobody. Kromě jediného českého prodejce nepředložil nikdo další z prodávajících platné živnostenské oprávnění, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Mezi další prohřešky patřilo neinformování o výrobci či uvádění cen v eurech. Ředitel inspekce pro Jihomoravský a Zlínský kraj Karel Havlíček ke kontrolám uvedl, že s něčím takovým se ještě nesetkal.

Inspektoři zkontrolovali osm stánků, které nabízely převážně potraviny, bižuterii a textil označené za italské. Prodávající byli, až na jednu výjimku, cizinci. Nikdo z nich neměl platné živnostenské oprávnění a stánky nebyly označené.

"Pro podezření na porušování právních předpisů týkajících se značení a skladování potravin, jsme neprodleně informovali inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně a následně i Živnostenský úřad Magistrátu města Brna," řekl Fröhlich.

Inspektoři dále zjistili, že na špercích nebyla uvedena informace o výrobci, dovozci či dodavateli. Někteří prodejci používali váhy s neplatným úředním ověřením, složení materiálu textilu prodávaného v jednom stánku nebylo uvedeno v českém jazyce, u stánku s prodejem alkoholických nápojů nebyla uvedena písemná informace o zákazu prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.

Inspektoři uložili v jednom případě pokutu příkazem na místě, u dalších pěti prodejců budou přestupky řešeny ve správním řízení, ze které vzejde výše sankce.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.