Z poslední kontroly v SAPA: Plesnivé mořské plody, prošlé kachny a vejce

Z poslední kontroly v SAPA: Plesnivé mořské plody, prošlé kachny a vejce

10.05.2019 Jana Čiháková

Veterináři spolu s policií zjistili v areálu libušské tržnice SAPA 80 kilogramů potravin bez dokladů o původu. Provozovateli hrozí 50milionová pokuta, šlo o sušené ryby, olihně nebo zmrazené kachny, část produktů byla plesnivých. ČTK to dnes sdělil za Státní veterinární správu Petr Majer.

"Jednalo se zejména o sušené ryby a olihně, sušené hovězí maso, zmrazené kachny a vejce. Žádné z těchto potravin nebyly označené a provozovatel k nim neměl jakýkoliv doklad o původu. Část produktů byla plesnivých. V provozovně byly uloženy také zhruba dvě desítky kilogramů kachních vajec s vyvinutým zárodkem, tedy produktu, který dle naší legislativy není možno prodávat k lidské spotřebě," uvedl Majer.

Loni a letos za první čtvrtletí bylo v tržnici od veterinářů sedm kontrolních akcí. Při všech kontrolách byla loni zjištěná podle Majera závada, což se vymyká normálu.

Problémy se opakují

V poslední době veterináři kontrolují tuto vietnamskou tržnici častěji, například na jaře provedli spolu s policií, celníky a potravinářskou inspekcí akci, které zúčastnilo na padesát lidí. Předtím v tržnici našli automobil, ve kterém bylo 210 kg zapáchajících vepřových vnitřností. Maso nebylo značené, automobil neměl zapnuté chlazení, uvedli celníci.

V únoru veterináři spolu s celníky informovali, že odhalili v Praze 10 dodávku se 130 kilogramy neoznačených živočišných produktů, které silně zapáchaly. Šlo například o vepřové vnitřnosti, drůbež, masné výrobky, krev v plastových lahvích nebo křepelčí a kachní vejce. Přepravní prostor byl špinavý, dodávku řídil cizinec.

Loni v prosinci veterináři odhalili v pražských Malešicích při kontrole tržnice An Dong 80 kilogramů zkažených ryb. Provozovateli hrozí padesátimilionová pokuta, navíc šlo o jeho několikátý přestupek. Předloni u stejného obchodníka našli 200 kilogramů vepřového masa a mušlí se smyslovými změnami, loni v září 44 kilogramů mušlí a ryb neznámého původu, které byly rovněž zkažené.

Loni veterináři objevili také několik nelegálních skladů, například v areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši, kde byly více než dvě tuny ryb a mořských plodů. Neregistrované sklady potravin zjistili loni pražští veterináři také v Holešovicích, ve Vysočanech nebo v Hostivaři. Například v květnu informovali o prostorách v Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků.


Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.