Z jádra dobré chleby

Z jádra dobré chleby

23.02.2016 Redakce

Ať už v životě plánujete cokoli, užijte si Z JÁDRA DOBROU CHUŤ

 

Z JÁDRA DOBRÝ TROJSKÝ CHLÉB S DOMÁCÍ BYLINKOVOU PAŠTIKOU

Suroviny:

600 g kachních jater

50 g slaniny nakrájené na kostičky

2 cibule

2 stroužky česneku

120 g másla

3 PL oleje

30 ml smetany                                                                                                                               

50 ml červeného vína

2 PL bylinek: tymián, rozmarýn, bazalka

Sůl a pepř

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpálené pánvi osmažíme společně se slaninou dvě minuty. Přidáme kachní játra, česnek a smažíme další dvě minuty, následně přilijeme červené víno a směs vaříme tak dlouho až se skoro všechna tekutina odpaří. Do takto připravené směsi přilejeme smetanu, přidáme směs bylinek, osolíme, opepříme a povaříme další tři minuty.  Uvařenou játrovou směs rozmixujeme do hladka a necháme chladit.

 

Z JÁDRA DOBRÝ CHLÉB DARKEN S CIBULOVOU POMAZÁNKOU

Suroviny:

6 červených cibulí

125 g mascarpone

2 PL olivového oleje

50 ml vinného octa

50 ml balsamica

80 g třtinového cukru

Sůl a pepř

Postup:

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na rozpálené pánvi opečeme dozlatova, osolíme a opepříme. Po upečení do cibule přidáme třtinový cukr, balsamico, vinný ocet a ještě podusíme pět minut. Do shlazené cibulové směsi vmícháme mascarpone.

 

Z JÁDRA DOBRÝ ALPSKÝ CHLÉB SE ZIMNÍM SALÁTEM

Suroviny:

6 mrkví

4 jablka

1 malý celer

1 malý křen

5 PL smetany ke šlehání

Citronová šťáva

Špetka soli

Směs ořechů

Cukr

Postup:

Mrkev, jablka, celer, křen oloupeme a na nahrubo nastrouháme, křen na jemno. Smícháme smetanu, olivový olej, citronovou šťávu a cukr. Zálivku smícháme s nastrouhanou směsí a přidáme směs ořechů.

 

Z JÁDRA DOBRÝ HIMALÁJSKÝ CHLÉB S BRUSINKOVÝM MÁSLEM

Suroviny:

100 g másla

40 g amerických brusinek

2 PL zrnité hořčice

Pomerančová kůra

Himalájská sůl a citrónový pepř

 

Postup:

Máslo smícháme s hořčicí a pomerančovou kůrou.

Trochu osolte, opepřete a vmíchejte nahrubo nasekané

americké brusinky a necháme vychladnout.


Mohlo by vás zajímat

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

DEN DĚTÍ JE TADY! OSLAVTE TO JAHODOVĚ: 3 RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ

01.06.2023 | Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.