poradna  

Využití levandule v kuchyni

Využití levandule v kuchyni

24.04.2015 redakce

Mohu levanduli používat i při vaření? K jakým pokrmům se hodí?

Až půl metru vysoká levandule lékařská nepatří jen do šatní skříně, ale má mnohem pestřejší spektrum využití. Má především uklidňující účinek – hodí se při projevech úzkosti, deprese či bolestech hlavy. Kromě kvítků můžete v kuchyni využít i sušené lístky. Kvůli silnému aroma a nahořklosti sušeným kořením šetřete, aby levandule nepřebila ostatní chutě. Přidat ji můžete k pečenému masu, houbovým jídlům a do polévek. Stranou nezůstávají ani sladké pokrmy. Vyzkoušejte přidat sušené, ale i čerstvé květy do pečiva, pudinků a dezertů. Připravujete-li rádi marmelády a kompoty, přimíchejte na konci vaření do sladké směsi fialovou úrodu.


Mohlo by vás zajímat

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.