Vydejte se za vínem do Moldávie

Vydejte se za vínem do Moldávie

10.03.2020 | Moldavsko, proslavené bohatou historií a dlouholetou tradicí pohostinnosti v podobě jídla a vína, oznámilo, že otevírá tři nové vinařské stezky, které jsou skvělou bránou pro objevování této nepříliš známé destinace.

Moldavské vinařské stezky úspěšně navazují na projekt ITER VITIS ROUTE, Evropské kulturní stezky révy a vína „Iter Vitis - Les Chemins de la Vigne“. Propaguje je Evropská federace Iter Vitis a v roce 2009 získaly certifikaci „Kulturní stezka Rady Evropy“. Projekt „Iter Vitis -Les Chemins de la Vigne“ usiluje o zachování biodiverzity vína a chce vyzdvihnout jeho jedinečnost v globalizovaném světě. Moldavská asociace pro cestovní ruch (ANTRIM) v tomto projektu představuje Moldavsko a chce rozvíjet autentické vinařské zážitky a plány cest zaměřených na víno pro turisty. Moldavské vinařské stezky už zahrnují 7 jedinečných vinařských a gastronomických itinerářů, nezapomenutelné návštěvy 30 vinařství, sklepů a ochutnávkových míst, přístup na 15 vinařských akcí a celou řadu působivých kulturních zážitků.

Moldavské vinařské stezky prochází třemi regiony, které mají zaručené chráněné zeměpisné označení (PGI). Centrální vinařská stezka Codru (Codru PGI Wine Route) představuje největší počet vinic, kde naleznete výjimečná bílá, červená a šumivá vína. Vinařská stezka Trajánův val (The Trajan's Wall PGI Wine Route) vede z hlavního města Kišiněv na jihozápad. Známá svými červenými odrůdami prochází autonomní oblastí Gagauzie s tureckým vlivem a rozmanitou gastronomií. Vinařská stezka Štěpána Velikého (The Stefan the Great PGI Wine Route), která začíná v Kišiněvu a pokračuje na jihovýchod, vám představí neuvěřitelná vína, historické monumenty a krajinu, která vám vezme dech.

„Moldavské vinařské stezky tvoří síť tři stezek, které vedou do historických vinařských regionů Codru, Valul lui Traian a Stefan Voda. Stezky začínají v hlavním městě Kišiněv a slouží jako kulturní a dobrodružné koridory, které mapují festivaly, události a nejzajímavější místa jako penziony, pevnosti, kláštery, přírodní rezervace a archeologické památky. Turistům tato síť poskytne jasný itinerář a zároveň jim ukáže neposkvrněnou autenticitu a neočekávané gurmánské zážitky spojené s více než 5000 lety historie výroby vína a významnou vinařskou produkcí," říkají zástupci Lonely Planet. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Podle čeho vybírat maso na gril? "Manuál" pro začátečníky i pokročilé

28.06.2021 | Zeleniny, koneckonců ani ovoce, a sýrů se při grilování rozhodně nevzdávejte. Díky nim zpestříte paletu chutí, které taková gril párty může nabídnout. Ovšem – nezapomínejte ani na to, co se na grilu vyjímá nejvíce – na maso, a zvlášť na to české.

Nestíháte zpracovávat? Sušte, mrazte, zavařujte

06.08.2021 | Potřeba zásobit se na „horší časy“, kdy to či ono nebude právě k dispozici, je stará jako lidstvo samo. A způsobů, jak potraviny uchovávat, je hned několik. Mezi vůbec nejstarší patří sušení, pro které nepotřebujete nic než vhodné místo a trpělivost. Ostatní metody – zavařování, zamrazování či nakládání – se ke slovu dostaly až mnohem později, a to díky podstatně vyšším technologickým nárokům.

Medokomerc: Med zdraží o 20 %, na jaře už nebude vůbec

10.09.2021 | Med v dohledné době velmi rychle zdraží, a to až o pětinu. Na vině je nedostatečné množství medu letos vyprodukovaného v Česku a velmi výrazné zdražení medu na světových trzích, kde poptávka převyšuje nabídku. Kvůli aktuální nelehké situaci lze očekávat, že své podnikání ukončí zhruba 10 % evropských zpracovatelů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont