Všechna másla jsou dobrá, nejlepší to nejlevnější

Všechna másla jsou dobrá, nejlepší to nejlevnější

22. 2. 2016 | Máslo patří k základním potravinám našich jídelníčků, řada spotřebitelů mu dává přednost před rostlinnými tuky, zejména díky lepší chuti. Ačkoli jeho nadměrnou konzumaci z výživového hlediska doporučit nelze, těžko bychom (alespoň jak ukazují naše testy) na našem trhu hledali potravinu, u které výrobci splňují přesně to, co jim nařizují předpisy, a navíc nezůstávají nic dlužni ani našim chuťovým pohárkům.

Do testu jsme zařadili 12 másel, běžně dostupných na našem trhu. Test se zaměřil pouze na klasická másla – směsné tuky, polotučná ani třičtvrtětučná másla jsme do něho nezařadili. Analýzy vzorků provedla zkušební laboratoř Eurofins. Hodnotila především, zda testovaná másla splnila legislativní požadavky a jestli nevykazují známky žluklosti. Zjišťovala také, zda do másel nebyly přidány rostlinné tuku či zda jsou v pořádku jejich mikrobiologická vyšetření. Smyslové hodnocení probíhalo na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Sedm odborníků na tuky hodnotilo vzhled, vůni, konzistenci a chuť vzorků. Součástí bylo také posouzení roztíratelnosti másla.

Povinnosti splněny

Legislativa požaduje, aby minimální obsah tuku byl 80 %, obsah vody pak může dosahovat maximálně16 %. Všechna testovaná másla nejenže splnila požadavek o obsahu tuku, ale dodržela také svou deklaraci na obale. Čtyři vzorky měly dokonce více než 85 % tuku (Máslo Laktopol, Bio máslo Milko, Farmářské máslo Tatra, Dr. Halíř). Nejméně vody analýzy zjistily u Farmářského másla (12,9 %), nejvíce pak u Horáckého másla a Meggle (15,6 %).  Do žádného ze zakoupených másel výrobci nepřidávají rostlinný tuk.

Dobrou zprávu je, že žádné z másel neobsahovalo aflatoxin A, který se do mléka může dostat, pokud by dojnice dostávaly kontaminované, plesnivé, krmivo. Ani v jednom se také nenašly rezidua antibiotik, která se používají při léčbě mastitid (zánětů vemene) dojnic. Celkově dobře na tom byla másla také v ohledu mikrobiologické kvality. Odborníci zkoumali, zda másla neobsahují plísně, kvasinky nebo bakterie. Některé vzorky měly mikrobiologický obraz lehce zhoršený, ale prohřešky nebyly nijak závažné.

Trvanlivost půl roku?

Zakoupená másla měla v době testování před sebou v průměru ještě 25 dní do konce doby trvanlivosti a neměla by tedy vykazovat jakékoli kvalitativní změny. V parametru žluklosti jsme větší problémy nezaznamenali, jediný vzorek byl svými hodnotami na hraně (polské Máslo) a vyhověl až po započtení nejistoty měření. Všechny ostatní vzorky byly zcela v pořádku.

Z řady ostatních másel se vymykalo německé Meggle Alpské máslo, kterému do konce stanovené doby trvanlivosti v době testu scházelo ještě 154 dní, což je u tohoto typu výrobku velmi nestandardní. „Doba trvanlivosti našeho Alpského másla není zapříčiněna přidáním stabilizátorů, jak se může na první pohled zdát. Máslo vyrábíme na moderní plně aseptické lince a surovina je během výroby dvakrát stloukána, díky tomu získává másla delší trvanlivost,“ vysvětlila Petra Hlavínová ze společnosti Meggle.

Velmi dobré až výborné

Smyslové vlastnosti másel byly porotci hodnoceny jako velmi dobré až výborné. Výtky odborníci směřovali zejména k lehkým pachutím některých másel, které vznikly spíše oxidací tuku při nesprávném skladování a nikoli použitím méně kvalitní suroviny. Nejvíce si porota pochutnala na Čerstvém másle Poděbrady a vzorku Dr. Halíř. Nejhorší hodnocení si vysloužilo Bio máslo Milko, vadila především méně příjemná vůně.

Jednoznačnou nevýhodou másel oproti směsným tukům nebo čistě rostlinným tukům je jejich horší roztíratelnost. Másla jsme tedy podrobili testu, jak dobře se roztírají bezprostředně po vytažení z lednice, po 10 a po 20 minutách. Výsledek nebyl nijak překvapivý – po vyjmutí z lednice se se všemi vzorky pracovalo velmi špatně, po 20 minutách byl výsledek o poznání lepší. Nejlépe si vedlo Orrero a Tatra Farmářské, na opačném konce se ocitlo Bio máslo Milko.

Celkovým vítězem testu se stal Dr. Halíř, nejlevnější vzorek zařazený do testu. Naopak vzorek nejdražší, Bio máslo Milko, dopadl v testu nejhůře. Je však potřeba říci, že ani v tomto případě se nejednalo o žádný propadák a i toto máslo v testu obstálo dobře.

Pátráme po původu

Většina obalů byla pro spotřebitele přehledná a obsahovala všechny potřebné informace. Však také výrobcům odpadají někdy komplikované povinnosti s uváděním složení výrobku. Co nás ale překvapilo, bylo v některých případech složité pátrání, kde byl konkrétní vzorek vyprodukován. Na obale musí být (tak jako u všech produktů živočišného původu) uveden ovál s registračním číslem podniku – ten ale bohužel negarantuje, že zde bylo máslo skutečně vyrobeno, mohlo tady být jen zabaleno. 

Velmi žhavým tématem se zavádějící informace staly v souvislosti s nedávnou kauzou piškotů Opavia, jejichž výroba byla přesunuta do Polska. Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila výrobci, aby uváděl zemi původu, neboť ostatní informace na obale mohou být ohledně země původu zavádějící. Z másel žádná z tradičních značek do Polska (alespoň dle oválů soudě) přesunuta nebyla, ale ani tak je nenajdeme tam, kde bychom čekali. Poděbrady Čerstvé máslo se nevyrábí v Poděbradech, nýbrž ve společnostech Bohemilk Opočno nebo Mlékárna Čejetičky. Také Máslo Moravia sice na obale propaguje „Tradici z Vysočiny“, ale pochází z Mlékárny Olešnice (Jihomoravský kraj) či Bohemilk Opočno (Královéhradecký kraj). A takto bychom mohli pokračovat dál.

Co je a co není máslo?

Čerstvé máslo – máslo do 20 dnů od data výroby

Stolní máslo – máslo skladované až 2 roky od data výroby, uchovává při teplotách až -18 °C

Polotučné máslo – máslo, které má nejméně 39 %, nejvíce 41 % mléčného tuku

Třičtvrtětučné máslo – máslo, které má nejméně 60 %, nejvíce 62 % tuku

Máslo se smetanovým zákysem – má nejméně 75 % tuku, obsahuje jen mléčný tuk

Směsný roztíratelný tuk – nejde o máslo, ale o směs rostlinných a živočišných tuků

Rostlinný roztíratelný tuk – nejde o máslo, ale o směs rostlinných tuků, jednou ze skupin jsou margaríny

  

Jak číst tabulky

Cena: Pro srovnání uvádíme cenu za 250 g másla. Některá zakoupená másla měla méně tradiční gramáž 200 g.

Obsah vody a tuku: Uvádíme hodnoty naměřené v laboratořích Eurofins.

Z testu: Souhrnné komentáře k laboratorním výsledkům, senzorickému hodnocení a obalům jednotlivých výrobků.

Známku testu tvoří: 40 % senzorické hodnocení, 30 % tuku a vody, 10 % roztíratelnost, 10 % mikrobiologie, 5 % čerstvost (žluklost), 5 % údaje na obale

 

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23. 5. 2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

V hladkých moukách nebyly rozdíly

15. 12. 2017 | Svátky jsou za dveřmi - nejvyšší čas začít péct cukroví. Zamířili jsme proto do regálů s pšeničnými hladkými moukami a podrobili je předvánoční „zatěžkávací zkoušce“. Dobrou zprávou je, že všech 6 vytipovaných vzorků obstálo v pokusných pečeních na jedničku.

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29. 5. 2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Aktuální číslo

v prodeji od 25. 6.