Vodu ze studánky raději nechte lesní zvěři

Vodu ze studánky raději nechte lesní zvěři

30.06.2020 Jana Čiháková

Dodržovat pitný režim se musí, ovšem pozor si dávejte na to, co a kde pijete. Zejména letos lze předpokládat, že ne každá restaurace nebo občerstvení při cestě na výlet bude mít otevřeno a že tedy bude možné dokoupit si potřebné tekutiny v místě zvolené lokality.

Dostatečnou zásobu tekutin si tedy musíme vzít už z domova, a rozhodně je vhodné nespoléhat na přírodní zdroje z různých studánek a pramenů. Ty mohou být jednak vzhledem k vysychajícímu Česku bez vody, především se ale nedá na kvalitu „přírodní vody“ spolehnout.

Naše krajina je téměř celá plošně zatížená pozůstatky mnoha chemických látek, které dříve či později končí ve vodě, a zárukou není ani z podzemí vyvěrající voda, i když tam je pravděpodobnost vyšší kvality vyšší. Z dlouhodobých statistik ale bohužel vyplývá, že voda v 90 procentech studní a studánek nesplňuje parametry pitné vody, a navíc se kvalita a složení vody mění v průběhu roku i v průběhu počasí. Ani skutečnost, že u studánky je „hrneček pro pocestné“, tak nemusí nic znamenat.

Použití vody ze studánek, ale i koupání ve v přírodních koupalištích může navíc představovat riziko leptospirózy v případě, že je voda kontaminována močí touto nemocí nakažených zvířat. Což je mimochodem další z mnoha nemocí, která se v počátečním stadiu projevuje jako chřipka.

U člověka, který se takto nakazil, propuká nemoc až po jednom až dvou týdnech, takže si jí obvykle nespojí například s příjemným koupání u rybníka nebo vodáckou párty. Řada lidí nakažených leptospirózou to ještě navíc ani nepozná, protože průběh nemoci není obvykle nijak dramatický a projeví se třeba jen větší únavou, mírnými bolestmi svalů nebo zvýšenou teplotou. Leptospiróza je poměrně snadno léčitelná antibiotiky, pokud se pozná. Pokud se ale nepozná a neléčí, může zanechat své stopy na trvale zhoršené funkci ledvin nebo jater – a také proto je vhodné při návštěvě lékaře v případě potíží sdělit mu, že jsme pobývali v přírodě, případně pili vodu z nějaké místní studánky. Dobrou zprávou je, že leptospiróza není příliš rozšířena.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.