Vláda schválila návrh na snížení zbytků pesticidů v potravinách

Vláda schválila návrh na snížení zbytků pesticidů v potravinách

06.06.2018 Tomáš Miškovský

Snažit se snížit do roku 2020 zbytky pesticidů v potravinách rostlinného původu o desetinu proti průměru let 2009 až 2012 plánuje ministerstvo zemědělství. Uvádí to v Národním akčním plánu k bezpečnému používání pesticidů v ČR do roku 2022, který dnes schválila vláda.

Na tiskové konferenci po jednání o tom informoval premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Ministerstvo chce provádět osvětu ohledně šetrného užívání přípravků na ochranu rostlin.

V roce 2016 bylo podle materiálu 55,5 procenta odebraných českých vzorků zemědělské produkce pozitivní na zbytky pesticidů nebo jejich metabolity. Ze 131 pozitivních vzorků čtyři překročily maximální povolené limity.

"Předložený plán je splnitelný, neřkuli překonatelný, a to ze dvou důvodů. Zaprvé proto, že zprávy Českého hydrometeorologického ústavu stále evidují výskyt reziduí dávno zakázaných látek - lze očekávat, že rezidua těchto látek postupně zcela vymizí, a tím pádem i z celého potravinového řetězce. Druhý důvod spočívá v tom, že dávkování dovolených látek postupně klesá, takže i v této oblasti směřuje vývoj k nižším hodnotám reziduí," uvedl k materiálu již dříve jednatel jednoho z hlavních výrobců přípravků na ochranu plodin BASF v ČR Filip Dvořák.

U vod je situace odlišná. Jak loni vládu informovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP), problém s přípravky se týká podzemních vod, jejichž kvalita se v roce 2016 zhoršila. Nadlimitní hodnoty některé ze sledovaných látek, kam patří nejen pesticidy, odborníci naměřili u 86,8 procenta sledovaných vrtů a pramenů. Jednou z příčin je pěstování řepky a kukuřice, ke kterému se používají takové druhy pesticidů, které do podzemních vod proniknou snáz než ty spojené s pěstováním obilnin.

Ministerstvo počítá s tím, že ročně bude investovat osm milionů korun pro vybavení a obnovu laboratoří potřebných pro analýzy. Na zavádění moderních technologií na šetření škodlivých organismů rostlin budou podle materiálu nutné investiční náklady kolem 50 milionů korun.

Investice na inspekční činnost dosáhnou zhruba tří milionů korun, inspektoři by měli mít v budoucnosti čtečky kódů na smartphonech, aby mohli číst 2D kódy na obalech přípravků.

Kromě osvěty ministerstvo slibuje, že dohromady s MŽP provede analýzu možností dekontaminace obalů od pesticidů, aby se mohly recyklovat nebo dále používat. MŽP by mělo vypracovat novelu vyhlášky, podle které by měla být v ochranných pásmech vodních zdrojů více podporováno ekologické zemědělství. Měla by se také připravit legislativní úprava stříkání přípravků podél dopravních komunikací a na nezemědělské půdě, aby se omezila kontaminace vod.


Mohlo by vás zajímat

ČAJ JAKO OZDRAVNÝ RITUÁL I HŘÍČKA NÁHODY + PŘEHLED DRUHŮ

22.02.2024 | Jaký je neoblíbenější nápoj světa, pokud pomineme vodu? Není to káva, ale čaj. Černý, zelený, sypaný nebo v pytlíčcích – čaj má mnoho podob a tu svou oblíbenou si vybere asi každý. Pokud v jednotlivých druzích tak trochu tápete anebo si nejste jisti, jak si čaj vychutnat naplno, přinášíme vám několik rad a tipů.

SOUBOJ PRIVÁTEK: UŽ PO SEDMÉ VYHRÁLY VÝROBKY Z KAUFLANDU

13.03.2024 | Důvěra zákazníků k privátním značkám stoupá. Za oblibou takzvaných „privátek“ stojí nejen výborný poměr ceny a kvality, ale také pestrost výběru nebo spolupráce s lokálními dodavateli. Díky těmto výhodám se K-Classic posedmé pyšní oceněním Nejdůvěryhodnější značka roku.

KLAMÁNÍ SPOTŘEBITELE: V ŘADĚ RESTAURACÍ BĚŽNÁ PRAXE

23.02.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů... a nestačí se divit.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.