Víte, za co vděčíme tomuto muži?

Víte, za co vděčíme tomuto muži?

13.10.2020 Jana Čiháková

V roce 1991 Stanislav Bernard vydražil s kamarády místní pivovar v Humpolci a o devět let později se stal českou pivovarskou osobností století. Vybudoval totiž ze skomírajícího podniku s tradicí až z roku 1597 úspěšnou firmu, která je mimo jiné symbolem kvalitního, neotřelého marketinku. Také spoluzakládal Nadační fond proti korupci a získal několik dalších podnikatelských ocenění.

Bernard pochází z Háje ve Slezsku. Po studiích na Fakultě strojní a elektrotechnické Vysoké školy dopravy a spojů v Žilině pracoval v několika firmách. Po revoluci byl v Opavě místopředsedou a vedoucím odboru na opavském okresním úřadě a posléze založil místní noviny: "Chtěl jsem, aby ty noviny byly nezávislé. V roce 1991 jsem potkal Josefa Vávru a spolu jsme začali vyvážet pivo do Polska a z peněz sponzorovali týdeník."

Spolu s ním a s Rudolfem Šmejkalem na začátku devadesátých let vydražili v Humpolci soukromý Rodinný pivovar: "Prvních deset let jsme bojovali doslova o přežití, ale zodpovědnost za to, že zaměstnáváte několik desítek lidí, a sen o tom, že jednou vybudujete úspěšnou značku, byl velmi motivující." Podnik časem splatil úvěry a již léta je prosperující firmou, která vyváží pivo do různých koutů světa. Kromě klasického ležáku sortiment obohatily svrchně kvašená piva či různé ochucené speciály, úspěch slaví i se svým pivem nealkoholickým.

Od piva do politiky

Do povědomí veřejnosti se Bernard výrazně zapsal, když úspěšně lobboval ve Sněmovně za sníženou spotřební daň na pivo pro malé pivovary. V roce 1993 stál za vznikem Českého svazu malých nezávislých pivovarů, jehož byl do roku 1999 prezidentem. Jeho tvář se objevuje v různě stylizovaných podobách na reklamách pivovaru, řadou reklamních kampaní dává najevo, že mu není jedno, co se kolem něj děje. Popularitu mu přinesly i jeho další aktivity, ať již charitativní, podpora kultury či angažmá v politice (je v humpoleckém zastupitelstvu, neúspěšně kandidoval do Senátu).

Ocenění s názvem Pivovarská osobnost století, které mu udělili, reflektuje skutečnost, že jeho originální přístup vyrobil z pivovaru Bernard takřka kultovní značku. Jeho biografie Tvrdohlavý muž z ledna 2015 se stala bestsellerem, mimo jiné v ní odhaluje zákulisí politické korupce a českého podnikání.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.