Víte, jak chutná Nepál? Máme pro vás výčet nej ingrediencí + recept

Víte, jak chutná Nepál? Máme pro vás výčet nej ingrediencí + recept

31.05.2021 | Kořeny nepálské kuchyně jsou rozprostřeny hezky doširoka, přesto má místní gastronomie svá jasná specifika, částečně se lišící region od regionu. Na čem si v Nepálu můžete pochutnat, co vás překvapí a jaké je nejčastější faux pas během konzumace?

Nepálská gastronomie není ve světě zvlášť populární a často se zaměňuje za indickou, mnohdy z čistě marketingových důvodů. Sami Nepálci své restaurace v cizině někdy nazývají indickými, protože ty bývají vyhledávané a výrazně známější. Je to škoda, protože v rámci nepálské gastronomie je rozhodně na čem si pochutnat. Snoubí se tu ostré indické chutě s čínskou rozmanitostí a tibetskou skromností. Dohromady jde o vyvážený a překvapivě dobrý výsledek z tradičních surovin a lokálních zdrojů.

Nepálská kuchyně je obecně zdravější než většina ostatních jihoasijských gastronomií. Méně se spoléhá na používání tuků, obsahuje velké množství zeleniny, luštěnin, nakládané přísady, a příležitostně libové maso.  Jídla jsou autentická a skutečnost, že se země otevřela pro cizince až v 50. letech minulého století, tomu značně nahrává. V důsledku toho – kromě typických dopravních a obchodních obtíží nepálského zeměpisného prostředí – si Nepál zachoval zaměření na maximální využívání lokálních produktů.

Nikdy ne oběma rukama

Zajímavá je i kultura stolování. Právě zde se cizinci dopouštějí největších chyb. V Nepálu se obvykle jí dvakrát denně. První chod bývá dopoledne, kdy po několika hodinách práce od časného rána přijde hlad, druhý až později večer. Po návratu z pole se začíná s přípravami večeře, ale ve velmi poklidném tempu a příprava může trvat i několik hodin. Obvykle se vaří na ohni a servíruje na tradičních plechových talířích s přihrádkami pro jednotlivé přílohy. 

Tradičním faux pas většiny cizinců neznalých místní kultury je používání obou rukou během jídla. Jídlo se v Nepálu konzumuje výhradně pravou rukou. Levá se považuje za nečistou a neměla by se jídla ani dotknout. Důležitá je i hygiena, ruce je nutné důkladně před jídlem umýt, a také vyčistit ústa. Po jídle se tradičně omývají rty.

Střídmost ingrediencí, ale koncert chutí

Nepálci si vystačí s málem. Obvykle stačí čočka, brambory (které jsou obzvláště oblíbené v komunitách Newar v oblasti Himalájí a Paharu), rajčata, kořenová zelenina, mangold, kmín, koriandr, chilli, paprika, česnek a hořčičný olej. Mezi tamní speciality patří jogurt vyrobený z jačího mléka (dahi), který je oblíbený napříč celou zemí. Má více variant užití, buď jako zdravá příloha, případně jako součást jogurtového nápoje (lassi), nebo přísada do dezertů.

Vůbec nejrozšířenějším nepálským jídlem je dal bhat. Právě to se pravidelně konzumuje snad ve všech nepálských domácnostech, dvakrát denně, sedm dní v týdnu. Tradiční součástí je čočková polévka dal, podávaná s porcí rýže a nakládanou více druhovou zeleninou, případně doplněná o další přílohy včetně nekvašeného chleba roti. Variací na toto tradiční jídlo je nepočítaně, a téměř s jistotou lze tvrdit, že nenaleznete dvě zcela identické varianty. Co domácnost, to o něco jiný recept, což platí i pro místní restaurace. Pokrm se tradičně konzumuje ze speciálních plechových talířů s množstvím přihrádek na jednotlivé přílohy. Dalším typickou záležitostí v souvislosti s tímto pokrmem je skutečnost, že vám bude automaticky přidávána tak dlouho, dokud jednoznačně nedáte najevo, že jste zcela syti.

Typickým pokrmem je i pulao. Jde o smaženou rýžovou mísu se zeleninou. Příprava je nenáročná, proto si pulao místní dopřávají velmi často. Co v něm nesmí nikdy chybět je kurkuma a kmín (hodně kmínu).  Příloha k jídlu se může lišit – obvyklý však bývá místní jogurt nebo papadum (typická příloha připomínající velkou kulatou sušenku).

Při zvláštních příležitostech se připravuje gorkhali, jde pomalu vařené jehněčí maso (často jehněčí kotlety), na velké kostky nakrájené brambory a hrubě nasekanou cibuli. Pro intenzivnější chuť se jehněčí maso někdy ještě předem ogriluje a dochutí chilli směsí. Může se podávat s rýží, ale nejlépe chutná s nekvašeným chlebem roti.

Plněné knedlíky, kobliha i nudlová polévka v Nepálu?

Překvapivé je, že i Nepálci mají plnění knedlíky. Nenajdete v nich ale švestku, nebo jahodu, ale dušenou zeleninu nebo maso. Přílohou bývají nejčastěji jedna až dvě studené omáčky, často s rajčatovým základem a fermentovanou zeleninou. Kořením se v Nepálu nešetří, omáčky tu mívají někdy velice pikantní ráz s množstvím chilli a česneku. Existuje více variant momo knedlíků, lišících se region od regionu. Některé zahrnují také lokální sýr (paneer nebo chhurpi) nebo brambory.

I nepálská nudlová polévka thukpa může trochu evokovat podobnost s českým vývarem. Ale jen vizuální, je také průzračná a obsahuje kousky masa a zeleniny, ale zcela jiné koření – o mnoho pikantnější. Tato vydatná pochoutka je oblíbená zejména v Káthmándú a dalších horských oblastech Nepálu, protože zahřeje. Maso v polévce je přizpůsobeno lokálním podmínkám, můžete se setkat s masem jačím, kozím, jehněčím nebo kuřecím.

Dali byste si raději něco sladkého? Tak zkuste koblihu, tedy sel roti. Vyrábí se z rýžové mouky a chutná jako žádný jiný chléb na světě. Křupavý a sladký vnější povrch ustupuje nafouknutému a jemně tvarovanému těstu. Chléb z rýžové mouky se zpracovává a smaží do kruhového tvaru. Platí za perfektní občerstvení nebo chutnou snídani, a častokrát se konzumuje i během náboženských festivalů Tihar a Dashai. Skvělý je namočený v jogurtu, Nepálci ale sladký koblih jedí často se zeleninou a lassi.

Zkuste si připravit Dal Bhat

Ingredience

Šálek červené čočky, 2 šálky vařené bílé rýže jako příloha, 2 lžíce ghí nebo oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 2 prolisované stroužky česneku,1 nastrouhaný kousek zázvoru cca 5 cm, 1 čajová lžička mletého koriandru, 1/2 lžičky červeného chilli, 1/2 čajové lžičky kurkumy, 3 šálky vody, 1 čajová lžička soli, 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Postup

Na velké pánvi zahřejte ghí nebo olej a nechte zesklovatět cibuli, následně odstavte. Pak přidejte česnek, zázvor, mletý koriandr, chilli a kurkumu, míchejte asi 3 minuty, až se vše spojí.

Přidejte červenou čočku a dobře promíchejte s cibulovou směsí, přilejte vodu a nechte vařit; po přivedení k varu snižte teplotu, přidejte sůl a na mírném ohni ponechte asi 15 minut (případně dokud čočka nebude měkká). Nakonec vmíchejte čerstvý koriandr. Podávejte s bílou vařenou nebo dušenou rýží.

Text Lea Raif, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Ještě nikdy se vám nepovedly domácí housky? Tak zkuste tento recept!

14.04.2021 | Nad čerstvé pečivo není, a když je navíc vytažené z domácí trouby, jen se po něm zapráší. Příprava není složitá, těsto nemusíte nechat ani kynout. Není se čeho bát. Pusťte se do přípravy klidně ještě dnes - večeře, za kterou sklidíte úspěch, je zaručena.

Žádný učený z nebe nespadl. Fotky z kuchyně, u kterých se pobavíte

10.05.2021 | Ne vždycky jde v kuchyni všechno podle plánů. Občas se zapomene na hrnec na plotně, neodhadne množství surovin a nebo vás překvapí vada materiálu. Podívejte se na kulinární eskapády. Myslíme, že se od srdce zasmějete.

Chřestové recepty, do kterých se nejde nezamilovat

28.05.2021 | Začátek chřestové sezóny každoročně závisí na počasí, obecně se ale za její start považuje polovina dubna. Trvá přibližně dva měsíce a tradičně končí svátkem svatého Jana 24. června. Chcete si letošní sezónu chřestu užít s plnou parádou? Pak vyzkoušejte některé z našich receptů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont