Víno na Mars! Grúzínci chtějí mít vinice i mimo naši planetu

Víno na Mars! Grúzínci chtějí mít vinice i mimo naši planetu

09.05.2019 Jana Čiháková

Gruzie se chce stát prvním státem, který bude pěstovat víno na suchých pláních Marsu. Možnosti pěstování mimo planetu Zemi již začali projednávat!

"Gruzínci byli v historii první, kdo pěstoval víno. Dnes se chceme stát průkopníky vinařství na jiné planetě," řekl agentuře AFP spoluzakladatel tohoto ambiciózního projektu Nikoloz Dobordžunidze.

Tým gruzínských vědců a podnikatelů reaguje na výzvu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) umožnit trvalou přítomnost lidí na Marsu. Cílem je vyprodukovat ve skleníku odrůdy vína, které by se mohly pěstovat na rudé planetě. Tím by gruzínské vinařství získalo meziplanetární dimenzi.

Projekt byl nazván IX Millenium a zastřešuje ho konsorcium zahrnující gruzínskou agenturu pro kosmický výzkum, Obchodní a technologickou univerzitu ve Tbilisi, Národní muzeum a firmu Space Farms.

NASA chce do 25 let poslat obydlený vesmírný koráb na čtvrtou planetu měřeno podle vzdálenosti od Slunce, zatímco miliardář Elon Musk a jeho společnosti SpaceX chtějí na Mars letět s lodí Starship.

Jedna z vědkyň zapojených do gruzínského projektu, bioložka Marika Tarasašviliová, vyvíjí bakterii, která by mohla přeměnit suchý a prašný povrch Marsu v úrodnou půdu. Říká, že už dosáhla významných výsledků.

Bakterie odolaly

Vědci sbírali bakterie z gruzínských regionů a využívali "extrémních ekosystémů", včetně pramenů teplé vody. Tvrdí, že vypěstovali kmeny bakterií schopné odolávat krutým podmínkám na Marsu. Do budoucna chtějí změnit půdu na Marsu, kde není život, v půdu, na níž by příští osadníci mohli dokonce pěstovat rostliny, říká Tarasašviliová.

Vědci rovněž testují povrch 525 odrůd vína rostoucích v Gruzii, aby zjistili, která bude nejlépe odolávat vysoké úrovni ultrafialového záření na povrch Marsu. Podle předběžných výsledků jde zřejmě o rkaciteli, jednu z nejstarších známých odrůd vinné révy, z níž se vyrábí bílé víno s akcenty zeleného jablka.

"V budoucnosti si osadníci na Marsu budou moci pěstovat rostliny přímo v půdě Marsu. Nejprve však musíme vytvořit model kontrolovatelného a trvanlivého skleníku," vysvětluje zakladatelka společnosti Space Farms Tusia Garibašviliová, která se na projektu podílí.

Space Farms vyvíjí zemědělskou laboratoř, která by se měla stát ideální technologií pro budoucí zemědělství na Marsu. Rostliny v laboratoři ve Tbilisi rostou vertikálně v prostředí s kontrolovanou teplotou, světlem a vlhkostí.

Příští etapou bude testování odrůd gruzínského vína v prostředí simulujícím Mars, v laboratoři, která se nyní staví při Obchodní a technologické univerzitě ve Tbilisi.

"Rostliny budou vystaveny mrazu, vysoké úrovni radiace a oxidu uhelnatého, stejně jako silnému atmosférickému tlaku," vysvětluje rektorka univerzity Nino Enukidzeová.

"Kromě snění o Marsu naše pokusy přinášejí životně důležité informace v době, kdy je lidstvo konfrontováno se změnami životního prostředí. Budeme schopni identifikovat a pěstovat zemědělské plodiny odolávající problémům vyvolaným klimatickými změnami," dodává.


Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.