Vinné sklepy Valtice mají první hrozny, z nichž vyrobí burčák

Vinné sklepy Valtice mají první hrozny, z nichž vyrobí burčák

30. 7. 2018 | První kilogramy hroznů sklidili dnes pěstitelé na vinicích v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku pro Vinné sklepy Valtice. Vinařství z nich vyrábí první letošní burčák, který se podle zákona smí prodávat až v první srpnový den.

"Dnes jsme měli v plánu sklidit 4000 až 4500 kilogramů hroznů odrůdy Irsai Oliver, což je jedna z nejranějších odrůd. Je hodně aromatická a vhodná právě na burčák," uvedl generální ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný.

Vinařství většinu vyrobeného burčáku prodá ve vlastním sídle, mimo ně jej dodává pouze do několika vinoték v Břeclavi.

"Příští týden budeme na burčák sbírat Muškát moravský a pak uvidíme, zda dosbíráme Irsai Oliver na výrobu vína. Bude hodně záležet na laboratorních výsledcích z dnes posbíraných hroznů, kolik budou mít kyselin," dodal Šťastný.

Letošní sklizeň raných odrůd hroznů začala nejméně o tři týdny dřív zejména kvůli teplému počasí, které trvá už od jara. Vinobraní raných odrůd ve větším rozsahu začne pravděpodobně do dvou týdnů.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jak z grilování udělat nezapomenutelnou hostinu

25. 7. 2018 | Hezké počasí je jasným poznávacím znamením grilovací sezóny, kterou my Češi tak milujeme. Přinášíme vám pár tipů, jak si tyto oblíbené chvíle s přáteli a rodinou ještě více užít. Z každé večeře se pak snadno stane nezapomenutelná hostina.

Odborníci: Letos budou skvělá červená vína, u bílých budou rozdíly

16. 10. 2018 | Z letošních hroznů budou velmi kvalitní moravská červená vína, v bílých vínech budou velké rozdíly. Kvalita letošních hroznů se výrazně liší i na vinohradech, které jsou jen několik kilometrů vzdálené.

Japonské sýry se připravují na evropskou konkurenci

21. 10. 2018 | Vzpomíná na to, jako kdyby to bylo včera. Kazuhiko Očiai objevil při návštěvě Francie nespočetné druhy sýrů: tvrdé, měkké, krémové... To jej přivedlo k tomu, aby změnil svou profesi.

Aktuální číslo

V prodeji od 1. 10.