Vinné sklepy Valtice mají první hrozny, z nichž vyrobí burčák

Vinné sklepy Valtice mají první hrozny, z nichž vyrobí burčák

30. 7. 2018 | První kilogramy hroznů sklidili dnes pěstitelé na vinicích v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku pro Vinné sklepy Valtice. Vinařství z nich vyrábí první letošní burčák, který se podle zákona smí prodávat až v první srpnový den.

"Dnes jsme měli v plánu sklidit 4000 až 4500 kilogramů hroznů odrůdy Irsai Oliver, což je jedna z nejranějších odrůd. Je hodně aromatická a vhodná právě na burčák," uvedl generální ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný.

Vinařství většinu vyrobeného burčáku prodá ve vlastním sídle, mimo ně jej dodává pouze do několika vinoték v Břeclavi.

"Příští týden budeme na burčák sbírat Muškát moravský a pak uvidíme, zda dosbíráme Irsai Oliver na výrobu vína. Bude hodně záležet na laboratorních výsledcích z dnes posbíraných hroznů, kolik budou mít kyselin," dodal Šťastný.

Letošní sklizeň raných odrůd hroznů začala nejméně o tři týdny dřív zejména kvůli teplému počasí, které trvá už od jara. Vinobraní raných odrůd ve větším rozsahu začne pravděpodobně do dvou týdnů.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Produkce zmrzliny může v ČR letos dosáhnout rekordu

16. 8. 2018 | Výroba zmrzliny v České republice v loňském roce přesáhla 44 milionů litrů, čímž se přiblížila rekordu z roku 2004, kdy se vyrobilo skoro 46 milionů litrů.

Pálenice na jihu Moravy mají nejlepší sezónu za poslední léta

15. 8. 2018 | Třikrát až čtyřikrát více meruněk než v minulém roce nyní zpracovávají pěstitelské pálenice na jihu Moravy.

Pro výrobce nealko nápojů letos začala sezona o měsíc dříve

8. 7. 2018 | Prodeje nealkoholických nápojů letos v květnu dosahovaly podle výrobců rekordních hodnot. Během teplých dní se prodeje zvyšují o desítky procent, počasí je tak jedním z hlavních faktorů, které prodeje ovlivňují.

Aktuální číslo

v prodeji od 30.7.