Vinařství roku

Vinařství roku

04.02.2011 Ing. Jaromír Hampl, CSc.

Prestižní vinařská soutěž Vinařství roku 2010 vrcholí. Do nejužšího výběru postoupila šestice finalistů. Vybráni byli ze všech moravských a českých vinařství registrovaných Vinařským fondem ČR. Druhý ročník významné soutěže Vinařství roku 2010 pořádá, stejně jako v loňském roce, Svaz vinařů ČR a Národní vinařské centrum, o.p.s. za podpory Vinařského fondu ČR. Nově bude moci svého favorita vybírat také veřejnost.

Svaz vinařů České republiky uděluje odborné vyznamenání jednou ročně.  Představenstvem zvolené instituce navrhly tuzemské vinařské společnosti, které svým podnikáním přispěly v roce 2010 k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru vinařství.  Z nich byla následně vybrána šestice finalistů. „Naší snahou je  ocenit skutečně nejlepší vinařství v České republice, což dosud žádná jiná vinařská soutěž neumožňovala. Že jdeme správným směrem, nám potvrdily pozitivní reakce nejen mnohých vinařů, ale i odborníků a veřejnosti,“říká Ing. Martin Půček, tajemník Svazu vinařů ČR.

VINAŘSTVÍ NOMINOVANÁ NA CENU VINAŘSTVÍ ROKU 2010

  • Právnické osoby: BOHEMIA SEKT,a.s., Starý Plzenec- Moravíno s.r.o., Valtice-Znovín Znojmo a.s.
  • Fyzické osoby: František Mádl (Velké Bílovice), Vladimír Tetauer (Velké Bílovice), Josef Valihrach (Krumpíř)

Titul lze udělit za stálou vynikající kvalitu vín daného vinařství, za jeho tuzemské a zahraniční úspěchy, za významný počin ve prospěch oboru, za inovativní technologické řešení apod. Titul „Vinařství roku 2010“, v podobě originální bronzové plakety, bude předán na slavnostním galavečeru 17. března 2011 v pražské Lucerně. Vítěz bude následně uveden do Síně slávy vinařství ČR zřizované v Národním vinařském centru ve Valticích. Současně bude mít možnost užívat titul pro své marketingové účely, a to bez časového omezení vždy s uvedením roku, za který jej získal. V loňském roce se stal vítězem Vinařství roku 2009 Vinselekt Michlovský a.s.

Dle pravidel soutěže může vítěz vyhrát další titul za 10 let, tím se umožní větší obměna vítězů.

Veřejnost bude moci hlasovat pomocí SMS (cena 6 Kč), informace o soutěži jsou na webových stránkách www.vinarstviroku.cz. Vína od nominovaných vinařství je možno objednat přes e-shop na uvedeném webu. Vítěz získá zájezd od CK Blue Style  v hodnotě 100 000 Kč. Budou uděleny i další ceny: Vindemia libri - cena literatury, Vindemia acta -novinářská cena, Cena Salonu Vín.

1

Během večera budou mít hosté možnost seznámit se nejen s šesti nominovanými finalisty, ale bude prezentována i stovka vín, která byla letos zařazena do Salónu vín České republiky. Tato vína lze jinak ochutnat jen ve sklepích zámku Valtice. Tento prestižní statut získá 100 nejlepších moravských a českých vín, která projdou přísnými podmínkami hodnotící komise. Večer bude zakončen originální aukcí vín, jejíž výtěžek poputuje na podporu centra Paraple. Z lahví vína si letos vytvořili svá malířská plátna například Kristián Kodet, Boris Jirků, Iva Hüttnerová, Bára Srncová nebo fotograf Jakub Ludvík. Originální kolekce špičkových vín věnují do aukce právě nominovaná vinařství.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.