Vinaři představili nové zařízení, je jím burčákomat

Vinaři představili nové zařízení, je jím burčákomat

13.09.2010 Zdroj: ČTK

S novým výrobkem, který milovníkům burčáků zajistí lahodnou chuť, vůni i vysokou kvalitu oblíbeného sezónního nápoje přichází jihomoravští vinaři. Speciální zařízení - burčákomat - si dokonce nechali patentovat. Vinařství CHATEAU LEDNICE svou novinku dnes představilo na tiskové konferenci.

burcak"Burčák se často prodává různě u silnic, což nám přišlo nedůstojné. Je jasné, že každý nemůže pro burčák jet k vinaři do sklepa, tak jsme začali hledat řešení, jak jej v dobrém stavu dopravit přímo k zákazníkům," vysvětluje jednatel společnosti Chateau Lednice Roman Žďárský. 

Každý burčák je podle něj velice náročný na přepravu, skladování a správný okamžik konzumace. Lednické vinařství mošt připravovaný k výrobě burčáku prudce zchlazuje a poté jej v latentním stavu dopravuje na prodejní místa, kde si jej spotřebitel může zakoupit. "Tento mošt se opětovně rozkvasí v několika hodinách do optimálního stavu burčáku. Pokud zákazník nepřeruší chladící proces, může si sám uchovat burčák v ledničce a vyčkat s jeho konzumací na správný okamžik," řekl k nové technologii vedoucí marketingu firmy Petr Krejčík. 

Podle něj je tak proces zrodu burčáku řízený a se zachováním těch nejcennějších složek z přírodních hroznů. Zároveň tak zůstává zachována nejen nejvyšší kvalita, ale i lahodná chuť a vůně, která jsou odrůdově typická, velmi výrazná, svěží a ovocitá. 

Burčákomat je speciální nerezovou kulatou vertikální nádobou s nepřerušeným chladícím systémem. Firma si jej nechala patentovat stejně jako postup prodeje. Burčák se z chladícího zařízení stáčí na teplotu 4 - 10 stupňů Celsia. 

"Burčák je nejlahodnější ve fázi mohutného kvašení. Na to si počká doma spotřebitel," dodal Žďárský. Burčákomaty firma rozmístí po všech velkých městech České republiky. Celkem jich bude kolem 20. Popularita burčáku u nás podle vinařů v posledních letech stoupá. Jinak se ale pije jen na Slovensku a v Rakousku. Vinaři s burčákomaty teprve začínají, nemají proto představu, kolik hektolitrů prodají. "Snad desítky, je to zatím jen takový test spotřebitele," dodal Žďárský. 

Lednické vinařství začíná s dodávkou chlazených odrůdových burčáků právě dnes. Pokračovat bude do konce sezony, tedy do počátku listopadu. V průběhu tohoto období se mohou spotřebitelé těšit na burčáky z různých moravských odrůd tak, jak postupně dozrávají, a mohou ochutnat i burčáky vyrobené z velmi kvalitních, takzvaných přívlastkových hroznů, až do výběru z hroznů. 

burcak2


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.