Vinař Maňák považuje dvě zlaté z Paříže za největší úspěch

Vinař Maňák považuje dvě zlaté z Paříže za největší úspěch

09.03.2018 ČTK

Dvě zlaté medaile z pařížské soutěže Vinalies Internationales považuje vinař Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku za jeden ze svých dosavadních největších úspěchů.

Cení si zejména zlaté medaile za červený Alibernet, protože dosud moravští vinaři vozili zejména úspěchy za bílá vína, řekl dnes Maňák ČTK.

"Zahraniční soutěže obesíláme jen ty nejprestižnější. Tato Pařížská výstava patří mezi top světových soutěží, kde se prezentují vinaři z celého světa," uvedl Maňák, který získal zlatou za Alibernet, pozdní sběr 2015 a Irsai Oliver, moravské zemské víno 2017 a k tomu dvě stříbrné medaile. Z Moravských vinařů patřil k nejúspěšnějším.

Podle Maňáka moravští vinaři zasílají na prestižní světové soutěže většinou bílá a růžová vína a často se zbytkovým cukrem. Tato speciální vína se ve světě vyrábí v menším zastoupení, proto je větší naděje na úspěch.

"Pro naše vinařství je výzva červených vín a bílých suchých. Neskutečný úspěch spočívá v tom, když zaboduje na světové soutěži červené moravské víno a tohle se přesně stalo," uvedl Maňák.

Alibernet 2015 podle něj zrál 12 měsíců v dubovém sudu barrique. Podle Maňáka dokázal vyvrátit mýtus o tom, že na Moravě se nedá vyrobit červené víno světové úrovně. Další zlatou získal Maňák za odrůdu Irsai Oliver. "Je to světová odrůda, která se na Moravě využívá většinou k produkci burčáků. Vyrobit z těchto hroznů, kterými spousta vinařů opovrhuje, velké víno, je také důkazem kvality téhle odrůdy a pro moravské a české vinaře je to jasná zpráva, že téhle odrůdy je pro výrobu burčáku velká škoda," dodal Maňák.

Moravští a čeští vinaři vezou z Paříže 16 zlatých a 22 stříbrných medailí. Zlatých medailí získali o šest víc než loni. V soutěži bylo letos kolem 3500 vín. Zlatou medaili dostalo 246 vín a stříbrnou 789 vín.

Nejlepší vína ze soutěže se na podzim opět objeví v proslulé publikaci 1000 Vins du Monde, kde se s nimi seznámí také milovníci nejlepších světových vín v zahraničí. Publikace 1000 Vins du Monde je často označována za vinařský ekvivalent známého michelinského průvodce světem gastronomie.


Mohlo by vás zajímat

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Coca-Cola uvedla na trh svůj první alkoholický nápoj

28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.