Veterináři ve skladu v Praze našli asi 200 kg drůbežího masa neznámého původu

Veterináři ve skladu v Praze našli asi 200 kg drůbežího masa neznámého původu

18.06.2021 Jana Čiháková

Kontrola Státní veterinární správy (SVS) odhalila ve skladu v Praze na Smíchově zhruba 200 kilogramů drůbežího masa neznámého původu. Inspektoři maso znehodnotili obarvením a rozhodli o jeho likvidaci v asanačním podniku.

S provozovatelem bude zahájeno správní řízení, může mu být uložena pokuta až 50 milionů korun. 

Ve skladu se podle mluvčího veterinářů Petra Vorlíčka nacházelo především zmrazené kuřecí maso, dále pak asi 20 kilogramů chlazených kachních prsou. Na obalech sice byly uvedeny údaje, jako je název, skladovací podmínky a datum spotřeby, chyběla ale identifikační značka výrobce.

Provozovatel podle Vorlíčka předložil obchodní doklady od údajného dodavatele, ten ovšem není registrovaný u SVS pro jakékoliv zacházení s živočišnými produkty. V dokumentech navíc nebyl údaj o místu, odkud bylo maso odesláno nebo informace o konkrétních distribuovaných šaržích. Veterináři proto nalezené maso označili jako potraviny neznámého původ, které nelze kvůli možnému ohrožení zdraví spotřebitele uvést na trh.

Státní veterináři loni uložili pokuty za přibližně 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve, kdy přesáhly rekordních 33 milionů korun.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.