Veterináři v Praze znehodnotili 122 kg problematického masa

Veterináři v Praze znehodnotili 122 kg problematického masa

24.09.2019 Jana Čiháková

Veterinární inspektoři minulý týden při noční kontrole v Praze znehodnotili barvou 122 kilogramů problematického masa. Dopravci překládali například ryby nebo mléčné výrobky na parkovišti v Praze 4 a podle inspektorů nedodrželi hygienické předpisy.

Hrozí jim sankce až 50 milionů korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

Zboží bylo dovezené ze zahraničí. "Pochybení spočívalo v překládce a manipulaci s produkty mimo provozovnu schválenou pro distribuci živočišných produktů, kdy nemohly být a nebyly dodrženy požadavky na hygienu manipulace a systémy pro zabezpečení zdravotní nezávadnosti produktů," uvedl mluvčí. Podle SVS hrozilo nebezpečí kontaminace a některé produkty navíc nebyly označeny.

"Na místě inspektoři zkontrolovali celkem tři subjekty, z toho dva nebyly registrovány pro přepravu živočišných produktů a jeden neinformoval příslušnou krajskou veterinární správu o používání dotčeného vozidla tak, aby mohla být provedena jeho kontrola," sdělil Majer. Zásilky za zahraničí nebyly řádně nahlášeny. Inspektoři také zjistili, že jedno z vozidel nemělo chladící jednotku, stěny a podlahy byly z nevhodných nečistitelných materiálů a vnitřek byl navíc špinavý.

"Případ bude s jednotlivými subjekty řešen v přestupkových řízeních," dodal Majer. Za uvádění produktů do oběhu z neschváleného zařízení hrozí přepravci sankce až deset milionů korun, za nedodržení požadavků na bezpečnost potravin sankce až 50 milionů korun.


Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.