Veterináři prokázali výskyt svalovce u divočáka, platí mimořádná veterinární opatření

Veterináři prokázali výskyt svalovce u divočáka, platí mimořádná veterinární opatření

01.08.2019 | Veterináři po zhruba půl roce znovu zaznamenali výskyt parazita svalovce (Trichinella) u divokého prasete uloveného v Bystřici pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Poslední obdobný nález byl zaznamenán na sklonku loňského roku na Frýdlantsku v Libereckém kraji. ČTK to dnes sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Tělo nakaženého divočáka bylo zlikvidováno.

Konzumace nakaženého masa, které není dostatečně tepelně zpracováno, může u lidí vyvolat trichinelózu. Ve výjimečných případech je toto onemocnění smrtelné, poslednímu úmrtí v tuzemsku je evidováno v 50. letech minulého století.

"K potvrzeným případům výskytu parazita u divočáků dochází velmi zřídka, ale stále se takové případy vyskytují. V roce 2018 byl v ČR zaznamenán pouze jeden výše zmíněný případ u prasete divokého, odloveného v katastrálním území Bílý Potok v Libereckém kraji. Zbývající tři pozitivní nálezy pocházejí z ulovených prasat divokých, která byla do České republiky dovezena z Maďarska," uvedl Majer. Ve Zlínském kraji byl svalovec zjištěný u odloveného divočáka naposledy v roce 2013 na Kroměřížsku.

Krajští veterináři vydali mimořádná veterinární opatření

Zakázali manipulaci s černou zvěří a zvěří vnímavou na svalovce dokud nebudou mít lovci vyhovující laboratorní výsledky z odlovených zvířat. "Na trichinellu budou na základě tohoto nařízení vyšetřovány také všechny nalezené uhynulé kusy vnímavé zvěře. Opatření budou trvat tři měsíce," dodal Majer.

Svalovec u domácích zvířat parazituje nejčastěji u prasat, psů, koček a koní. U divokých zvířat se vyskytuje hlavně u divokých prasat, drobných hlodavců, lišek, nutrií, tchořů, jezevců či vlků. V Česku se problém týká hlavně divočáků, u domácích prasat se svalovec v českých chovech nevyskytuje.

Podle webu informačního centra bezpečnosti potravin zničí cysty svalovce dostatečné vaření, pečení nebo dušení masa. Při teplotě 100 stupňů Celsia parazit uhyne za několik vteřin. "Klasické uzení je pro svalovce poměrně neškodné. Zjistilo se, že takovýmto způsobem opracované maso ještě po osmi dnech obsahovalo živé larvy. Nakazit je možné se po snědení salámu, klobás, šunky, paštik nebo jaternic. Ve zmrazených výrobcích svalovec přežije přibližně jeden až dva týdny," dodává centrum.

Kvůli riziku choroby by měli být všichni odlovení nebo obchodovaní divočáci na nemoc vyšetřeni, podobně jako na jatkách porážená domácí prasata a koně. Letos za pololetí bylo takto vyšetřeno 71000 divokých prasat, včetně těch, které byly do ČR dovezeny.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Masné zlepšováky: Znáte těchto 5 tipů?

15.01.2020 | Dobře a chutně upravený kus flákoty většinou vyžaduje spousty drobných fíglů. Ty začínají nákupem masa a končí „technickými“ drobnostmi, jakými jsou například navlhčené prkénko, určitá teplota vody k podlévání či krátký „odpočinek“ masa po pečení.

dm nabízí už přes 1200 produktů biopotravin

09.01.2020 | Zákazníci se o složení a původ potravin zajímají čím dál tím více. dm vychází tomuto trendu vstříc a sortiment biopotravin neustále rozšiřuje. V současné chvíli nabízí prodejny a online shop dm na 39 značek a 1200 produktů potravin, které nesou označení bio.

Ředění vodou a až moc cukru: Kontroly burčáku dopadly nejhůř za poslední 4 roky

17.01.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala 290 prodejních míst a v 61 případech inspektoři odebrali vzorek pro laboratorní analýzu. Deset vzorků nakonec nevyhovělo!

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Lednové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont