04.09.2019 Jana Čiháková
Dvě dodávky plné neoznačeného a špatně skladovaného masa odhalili na konci srpna na dálnici D46 u Olomouce policisté spolu s inspektory jihomoravské pobočky Státní veterinární správy (SVS). Dvě různé pražské firmy převážely maso z dosud nezjištěných skladů v Praze do restaurací na Moravě. Oběma hrozí pokuty v řádech milionů korun, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SVS Petr Majer.
V první dodávce inspektoři našli 50 kilo mraženého krevetího masa v nevyhovující teplotě. V dodávce bylo také 360 vajec, ke kterým řidič nepředložil doklady o původu, i když na skořápkách označení byla. "Přepravce navíc neměl registraci u veterinární správy, proto s ním bude zahájeno správní řízení. Za zmíněné prohřešky mu hrozí maximální pokuta deset milionů korun," uvedl Majer.
Shodou okolností na stejném místě a ve stejný den zkontrolovali policisté a inspektoři ještě jednu dodávku. V ní bylo 320 kilogramů mraženého krevetího masa a ani v tomto případě je řidič nevezl při správné teplotě. V autě bylo také 25 kilo masných polotovarů, jejichž původ řidič nedokázal prokázat. "Neměl doklady a výrobky nebyly nijak označené," uvedl Majer.
Polotovary inspektoři na místě znehodnotili modrou barvou a nařídili jejich likvidaci. Přepravci hrozí v tomto případě až 50 milionů korun za uvádění potravin neznámého původu na trh. Veterináři případ dále vyšetřují.
25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.
25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.
22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?