Veterináři odebrali kvůli moru 1133 vzorků, zatím ho nezjistili

Veterináři odebrali kvůli moru 1133 vzorků, zatím ho nezjistili

22.10.2018 ČTK

Veterináři od začátku října odebrali při plošných kontrolách 1133 vzorků dovozového vepřového masa, 809 je jich vyšetřených. U žádného z nich africký mor prasat nezjistili.

ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejvíce vzorků bylo z Německa, dále pak z Polska, Španělska a Belgie, tedy ze států, ze kterých se do ČR vepřové nejvíce dováží. Jak dříve veterináři uvedli, kontrola jednoho vzorku stojí 1100 korun, stát tak na kontroly vynaložil přes 1,2 milionu korun.

Plošné odběry byly zahájené na začátku října. Původně ministerstvo zemědělství plánovalo, že kontroly budou platit příjemci dovozového masa, nakonec ale kvůli tlaku Evropské komise přešlo na kontroly a výdaje státu.

"Při kontrolách jsou odebírány vzorky o minimální hmotnosti 200 g nebo v případě jednotlivě balených potravin, celá balení. Produkty, z nichž veterinární inspektoři odebírají vzorky, nejsou pozastavovány a provozovatel s nimi může volně nakládat," dodal Vorlíček.

Podle ministerstva dosavadní opatření na utlumení choroby stála Českou republiku 300 milionů korun, kdyby se však rozšířila do chovů prasat v ČR, šlo by o miliardy Kč.

Čeští dovozci podle veterinářů v současnosti odebírají ze zemí s výskytem moru měsíčně zhruba 3000 zásilek vepřového masa v celkové hmotnosti kolem 4000 tun.

V Česku se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat.

Za poslední měsíc bylo podle veterinářů nahlášeno v zemích EU a na Ukrajině 185 nových případů afrického moru prasat u divočáků, nejvíce v Polsku, v pobaltských zemích, ale také v Belgii. V chovech domácích prasat jich přibylo více než 70, hlavně v Rumunsku.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) již několikrát zopakoval, že v případě, že se nepodaří šíření choroby zastavit, je stát připravený zavést mimořádná veterinární opatření na českém území, kdy by veterináři kontrolovali veškeré dovozové vepřové, které by před kontrolou nesmělo na trh.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.