Vepřové konzervy: není maso jako maso

Vepřové konzervy: není maso jako maso

02.03.2015 Mgr. Kateřina Kmecová

Vepřové ve vlastní šťávě je klasika českých trampů, rychlých večeří i zájezdů do Chorvatska. Podívali jsme se mu tedy na zoubek v dnešní době, kdy už si konzervy k moři nevozíme.

Někoho, kdo vepřové maso v konzervě nekonzumuje pravidelně, asi překvapí šíře sortimentu. Vybrali jsme tentokrát dokonce sedm vzorků, a přesto test nepokrývá celou šíři trhu. Aby byly vzorky srovanatelné, nekupovali jsme vepřová masa s přívlastky jako například „libové“ nebo „domácí“, které se liší i cenově.  

Závan minulosti

Výrobě vepřového masa se věnují většinou tradiční výrobci, někteří z nich dokonce navazují na minulost opravdu důsledně a jako připomínku kdysi populárních čínských konzerv umisťují na obaly čínské znaky. Většinu produktů najdeme v klasických konzervách různých velikostí, jeden vzorek jsme dolovali ze sklenice. Doby dávno minulé většinou připomíná i jejich vzhled – invence v obalech (až na čestné výjimky) od té doby příliš nepokročila. Tři výrobky (Hamé, Shanghai, Euroshopper) vám své poklady odhalí jen tehdy, pokud máte po ruce otvírák.  Většinou však platí, že menší konzervy (obsah do 200 g) se dají celkem snadno otevřít pomocí očka, nástroj potřebujete pro větší balení.

Čekali jsme to horší

Vzhledem k tomu, že se jedná o prakticky jednosložkovou potravinu, její úroveň se jednoznačně odvíjí od kvality vstupní suroviny. Na škodu tedy je, že si výrobci, až na jednoho (Švéda, který deklaruje použití  plece), druh použitého masa nechávají pro sebe. On je totiž opravdu velký rozdíl, zda uváděný obsah vepřového masa v sobě skrývá kýtu nebo bůček, ale to už si musí zákazník odhali při konzumaci sám.

Poučeni testy jiných masných výrobků jsme se preventivě obávali nejen o svoje chuťové buňky, ale i zdraví. Ale ač to možná mnohé odpůrce konzerv překvapí, nebudeme všechny testované vzorky hanit. Pokud zvolíte výrobek s vysokým obsahem masa, ucítíte typickou vůni vepřového, maso bude držet tvar a pochutnáte si. Když však budete nakupovat  bez prostudování obalu nebo jen s úmyslem co nejvíce ušetřit, možná se zasytíte, ale velké hody vás nečekají. Menší množství masa je samozřejmě potřeba nahradit – kůžemi, strojně odděleným masem a přídatnými látkami. Směs pak spíše než maso připomíná spíše nepovedenou paštiku či haši nevábné vůně i chuti.

Šetřit se nevyplatí

Jediná rada na závěr zní: pokud chcete vepřové maso v konzervě kupovat, dobře si přečtěte složení. Najdete konzervy  se 70 až 80 % masa, s méně se nespokojujte. Buďte ale připraveni, že si za kvalitní obsah připlatíte. Vězte, že vzorky, které se ocitly na chvostu našeho hodnocení, si součástí vašeho jídelníčku být nezaslouží ani v období před výplatou.

Otázkou  na závěr pak je -  proč si vlastně masovou konzervu kupovat. Když  vezmeme v úvahu, že se průměrná cena kvalitního vepřového masa pohybuje kolem 100 Kč za kilogram, jeví se cena dvojnásobná za maso konzervované trochu nadnesená. Pokud tedy máte chuť na nějaké klasické výletnické jídlo, řízek asi bude ve vetšině případů jistější volbou.

VÝSLEDKY:

1

2

3

 

4

5

6

7

 

 


Mohlo by vás zajímat

TESTOVALI JSME MARGARINY: TRANS MASTNÉ KYSELINY JSOU PASÉ

05.04.2023 | Margaríny nemají příliš dobrou pověst, a to zejména kvůli obsahu trans nenasycených mastných kyselin, které stojí příčinou zvýšeného rizika vzniku kardiovaskulárních one- mocnění. Jde však o přežitý mýtus. U dnešních margarí- nů je totiž obsah těchto tuků prakticky nulový, což ostatně prokázal i náš test.

TESTOVALI JSME MLÉKO... A ODHALILI BAKTERIE

03.03.2023 | Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.Jak je na tom mléko dostupné v tržní síti s kvalitou? Odpověď jsme hledali ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins a laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické.

TESTOVALI JSME CHLÉB A NAŠLI TEN NEJLEPŠÍ!

22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.