Velké otevření restaurací: Chystají se pravidla i řada změn

Velké otevření restaurací: Chystají se pravidla i řada změn

12.11.2020 Jana Čiháková

Český svaz pivovarů a sladoven dohromady s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) chce sjednotit hygienická pravidla v restauracích a umožnit tím jejich dřívější otevření. Připravují proto osvětovou kampaň s cílem, aby restaurace i jejich návštěvníci dodržovali všechny hygienické zásady jako například nošení roušek při pohybu mezi stoly.

V podnicích se objeví například samolepky nebo letáky a kampaň budou financovat pivovary. Obě organizace také doufají, že by při budoucích omezeních mohly restaurace při dodržování hygieny zůstat otevřené.

"Hospody a restaurace byly tvrdě zasažené v průběhu první vlny pandemie covid-19, kdy musely na téměř tři měsíce uzavřít své provozy a nyní opět minimálně na další měsíc. Abychom se podobným opatřením do budoucna vyhnuli, potřebujeme silnou osvětovou kampaň, která zajistí dodržování jednoduchých pravidel pro bezpečnou návštěvu těchto provozoven, a to nejen ze strany obsluhy, ale i hostů," uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Pravidla tří R

Informační materiály budou kromě tří R, tedy rozestupů, roušek a mytí rukou, upozorňovat také na pravidla tří S. Jde o "stoly", které je třeba dezinfikovat při každé výměně hostů, "sklo", které musí hospodští důkladně mýt, a "skupiny", kde je počet míst u stolu podle platných nařízených omezený. Do kampaně by se měli zapojit také známí kuchaři a restauratéři.

"Naším společným zájmem je, aby se hospody a restaurace otevřely v nejbližším možném termínu. Jsme přesvědčeni, a potvrzují to i dostupná epidemiologická data, že gastronomie nepředstavuje místo se zvýšeným rizikem nákazy. Důležité samozřejmě je, aby hosté dodržovali nastavená pravidla," dodal Luboš Kastner z AMSP.

Svaz už na začátku listopadu informoval, že jedná s ministerstvem zemědělství o možných kompenzacích. Pivovary kvůli zavřeným gastronomickým provozům přichází každý měsíc o stovky milionů korun. I při optimistickém scénáři se hospody a restaurace otevřou až koncem listopadu, letos tak budou zavřené nejméně třetinu roku, uvedl dříve svaz. Chce začít s ministerstvem financí také projednávat změny, aby pivovary případně nemusely platit v příštím roce spotřební daň za zlikvidované pivo.

Svaz dohromady s Asociací malých a středních podniků požádal již dříve stát o pomoc restauracím kvůli koronaviru. V navrženém Národním programu pro gastronomii je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření. Je to třeba prodloužení programu Antivirus, legalizace spropitného a snížení DPH do konce příštího roku na stravovací služby na pět procent.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.