Velikonoční nadílka: Máme se bát vajec z koledy?

Velikonoční nadílka: Máme se bát vajec z koledy?

15.04.2019 | Snad nikdy jindy během roku nemáme doma tolik vajec, jako o Velikonocích. A jelikož se nezadržitelně blíží, podívali jsme se na jejich kvalitu a bezpečnost.

Vzhledem k ceně vajec v tržní síti je pro mnohé daleko vhodnější si na Velikonoce sehnat domácí vejce od hodné známé. Dost lidí se však obává, že ta domácí mohou být kontaminována bakteriemi. A přestože je pravda, že rizika skutečně mohou být vyšší, ve finále je to, zda jste si vykoledovali domácí nebo kupované vejce, až na druhém místě. 

Je pravda, že všechna vejce, která jsou uváděna do oběhu, jsou velmi přísně kontrolována orgány Státní veterinární správy. Nejvíce obav vzbuzují bakterie salmonely. Možnost nákazy stoupá se stářím slepic, proto se ostatně doporučuje hejno každé dva nebo tři roky obměňovat, ve velkochovech se slepice chovají však rok. Na druhou stranu bakterie salmonely se likvidují teplem, pokud si jdete vykoledovat dobře vařená vejce a není v nadílce špatný kus na hniličko, nehrozí vám žádné riziko, ať už hospodyňka použila svoje vlastní domácí nebo je koupila.

O skladování nic nevíte...

Větší přítěž vám může způsobit nevhodné skladování. Bohužel nevíte, jak dlouho měl kdo vajíčka uvařená. Ležela snad celou neděli v ošatce na sluníčku nebo byla správně uložena do chladu? také nevíte nic o tom, zda některá hospodyňka na Velikonoce nezpracovala vejce stará a prošlá. I když známky zkázy patrně objevíte po oloupání. Otázkou k diskusi je také barvení. Je samozřejmé, že by se k barvení měla používat nezávadné barviva či přírodní barvicí látky, ale záruku, že je daná domáccnost použila, nemáte.

I vy byste měli nadílku zpracovat co nejdříve, do dvou hodin ji uložit do chladu a konzumovat maximálně týden. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Editace genů zdraví neškodí aneb Už jste slyšeli o CRISPR?

03.12.2019 | Vyšší nutriční hodnota plodin i lepší ekonomika. To jsou ve zkratce hlavní přínosy editace genů. Bezesporu jde o přelom v zemědělství i potravinářství. Mnozí se k tomu ale staví odmítavě, a to dost radikálně. Jako by šlo o něco nebezpečného. Pravda je ale právě na opačné straně.

OCEAN48 otevře třicet dva stánků, kde si můžete koupit ryby na štědrovečerní stůl

28.11.2019 | Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

Ondřej Beránek: Sektu moc nedáme, ale prý se zlepšíme

03.12.2019 | V budoucnu se v Česku zvýší spotřeba sektu. V západních zemích jako je Německo, je běžná konzumace pěti lahví ročně na osobu, v České republice jsou to dvě. Novinářům to dnes řekl ředitel firmy Bohemia Sekt Ondřej Beránek.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont