Velikonoční nadílka: Máme se bát vajec z koledy?

Velikonoční nadílka: Máme se bát vajec z koledy?

15.04.2019 Jana Čiháková

Snad nikdy jindy během roku nemáme doma tolik vajec, jako o Velikonocích. A jelikož se nezadržitelně blíží, podívali jsme se na jejich kvalitu a bezpečnost.

Vzhledem k ceně vajec v tržní síti je pro mnohé daleko vhodnější si na Velikonoce sehnat domácí vejce od hodné známé. Dost lidí se však obává, že ta domácí mohou být kontaminována bakteriemi. A přestože je pravda, že rizika skutečně mohou být vyšší, ve finále je to, zda jste si vykoledovali domácí nebo kupované vejce, až na druhém místě. 

Je pravda, že všechna vejce, která jsou uváděna do oběhu, jsou velmi přísně kontrolována orgány Státní veterinární správy. Nejvíce obav vzbuzují bakterie salmonely. Možnost nákazy stoupá se stářím slepic, proto se ostatně doporučuje hejno každé dva nebo tři roky obměňovat, ve velkochovech se slepice chovají však rok. Na druhou stranu bakterie salmonely se likvidují teplem, pokud si jdete vykoledovat dobře vařená vejce a není v nadílce špatný kus na hniličko, nehrozí vám žádné riziko, ať už hospodyňka použila svoje vlastní domácí nebo je koupila.

O skladování nic nevíte...

Větší přítěž vám může způsobit nevhodné skladování. Bohužel nevíte, jak dlouho měl kdo vajíčka uvařená. Ležela snad celou neděli v ošatce na sluníčku nebo byla správně uložena do chladu? také nevíte nic o tom, zda některá hospodyňka na Velikonoce nezpracovala vejce stará a prošlá. I když známky zkázy patrně objevíte po oloupání. Otázkou k diskusi je také barvení. Je samozřejmé, že by se k barvení měla používat nezávadné barviva či přírodní barvicí látky, ale záruku, že je daná domáccnost použila, nemáte.

I vy byste měli nadílku zpracovat co nejdříve, do dvou hodin ji uložit do chladu a konzumovat maximálně týden. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.