Velikonoční nadílka: Máme se bát vajec z koledy?

Velikonoční nadílka: Máme se bát vajec z koledy?

15.04.2019 | Snad nikdy jindy během roku nemáme doma tolik vajec, jako o Velikonocích. A jelikož se nezadržitelně blíží, podívali jsme se na jejich kvalitu a bezpečnost.

Vzhledem k ceně vajec v tržní síti je pro mnohé daleko vhodnější si na Velikonoce sehnat domácí vejce od hodné známé. Dost lidí se však obává, že ta domácí mohou být kontaminována bakteriemi. A přestože je pravda, že rizika skutečně mohou být vyšší, ve finále je to, zda jste si vykoledovali domácí nebo kupované vejce, až na druhém místě. 

Je pravda, že všechna vejce, která jsou uváděna do oběhu, jsou velmi přísně kontrolována orgány Státní veterinární správy. Nejvíce obav vzbuzují bakterie salmonely. Možnost nákazy stoupá se stářím slepic, proto se ostatně doporučuje hejno každé dva nebo tři roky obměňovat, ve velkochovech se slepice chovají však rok. Na druhou stranu bakterie salmonely se likvidují teplem, pokud si jdete vykoledovat dobře vařená vejce a není v nadílce špatný kus na hniličko, nehrozí vám žádné riziko, ať už hospodyňka použila svoje vlastní domácí nebo je koupila.

O skladování nic nevíte...

Větší přítěž vám může způsobit nevhodné skladování. Bohužel nevíte, jak dlouho měl kdo vajíčka uvařená. Ležela snad celou neděli v ošatce na sluníčku nebo byla správně uložena do chladu? také nevíte nic o tom, zda některá hospodyňka na Velikonoce nezpracovala vejce stará a prošlá. I když známky zkázy patrně objevíte po oloupání. Otázkou k diskusi je také barvení. Je samozřejmé, že by se k barvení měla používat nezávadné barviva či přírodní barvicí látky, ale záruku, že je daná domáccnost použila, nemáte.

I vy byste měli nadílku zpracovat co nejdříve, do dvou hodin ji uložit do chladu a konzumovat maximálně týden. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Drůběží maso bude kvůli salmonele pod přísnější kontrolou

19.04.2019 | Při zjištění salmonely v drůbežím mase bude muset jeho dovozce další zásilky ze stejné země nechat laboratorně vyšetřit. Až poté je bude smět uvést na trh. Dnes se na tom dohodl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) s vedením Státní veterinární správy, sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. V posledních týdnech několikrát veterináři uvedli, že se do ČR dostalo drůbeží maso se salmonelou z Polska.

Právě teď si můžete koupit fialové brambory: Módní výstřelek?

20.02.2019 | Zelené pivo, zdá se, není jedinou barevnou raritou dne. Právě jsme totiž dostali zprávu o tom, že jsou na trh k dostání i fialové brambory. O co jde?

V našem jídelníčku je přemíra soli, dochutit pokrm jde však i bylinkami. Jaké zvolit?

29.03.2019 | Česká republika patří mezi premianty - alespoň co se spotřeby soli týká. Doporučený denní příjem od Světové zdravotnické organizace překračujeme třikrát.