Velikonoční nadílka: Máme se bát vajec z koledy?

Velikonoční nadílka: Máme se bát vajec z koledy?

15.04.2019 | Snad nikdy jindy během roku nemáme doma tolik vajec, jako o Velikonocích. A jelikož se nezadržitelně blíží, podívali jsme se na jejich kvalitu a bezpečnost.

<

Vzhledem k ceně vajec v tržní síti je pro mnohé daleko vhodnější si na Velikonoce sehnat domácí vejce od hodné známé. Dost lidí se však obává, že ta domácí mohou být kontaminována bakteriemi. A přestože je pravda, že rizika skutečně mohou být vyšší, ve finále je to, zda jste si vykoledovali domácí nebo kupované vejce, až na druhém místě. 

Je pravda, že všechna vejce, která jsou uváděna do oběhu, jsou velmi přísně kontrolována orgány Státní veterinární správy. Nejvíce obav vzbuzují bakterie salmonely. Možnost nákazy stoupá se stářím slepic, proto se ostatně doporučuje hejno každé dva nebo tři roky obměňovat, ve velkochovech se slepice chovají však rok. Na druhou stranu bakterie salmonely se likvidují teplem, pokud si jdete vykoledovat dobře vařená vejce a není v nadílce špatný kus na hniličko, nehrozí vám žádné riziko, ať už hospodyňka použila svoje vlastní domácí nebo je koupila.

O skladování nic nevíte...

Větší přítěž vám může způsobit nevhodné skladování. Bohužel nevíte, jak dlouho měl kdo vajíčka uvařená. Ležela snad celou neděli v ošatce na sluníčku nebo byla správně uložena do chladu? také nevíte nic o tom, zda některá hospodyňka na Velikonoce nezpracovala vejce stará a prošlá. I když známky zkázy patrně objevíte po oloupání. Otázkou k diskusi je také barvení. Je samozřejmé, že by se k barvení měla používat nezávadné barviva či přírodní barvicí látky, ale záruku, že je daná domáccnost použila, nemáte.

I vy byste měli nadílku zpracovat co nejdříve, do dvou hodin ji uložit do chladu a konzumovat maximálně týden. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

EU a Čína podepsaly dohodu o ochraně místních produktů

15.09.2020 | Krátce před začátkem videokonference lídrů institucí Evropské unie s prezidentem Číny Si Ťin-pchingem podepsaly obě strany dohodu, která zajišťuje ochranu stovky potravinářských a zemědělských produktů typických pro jednotlivé země. Mezi geograficky chráněnými názvy budou například parmská šunka, irská whiskey nebo řecký sýr feta.

Užijte si piknik bez příprav. Chytré služby dnes vše vyřeší za vás

04.06.2020 | Najíst se venku pod palbou slunečních paprsků a s partou skvělých přátel nebo rodiny je sice skvělé, ale i nebezpečné. Ty největší dobroty totiž podléhají rychlé zkáze, při vysokých teplotách může být riziková už jen cesta na piknikové místo. Jsou ale možnosti, jak si užít parádní hostinu v trávě bez rizik a bez vláčení piknikového koše. Můžete si totiž vše nechat přivézt.

Aktuálně ke koronaviru: Doporučení SZPI a SZÚ

14.09.2020 | Vzhledem k narůstajícímu počtu případů a bohužel i mýtů, které kolují mezi lidmi, vydali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce doporučení spotřebitelům i provozovatelům potravinářských podniků.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont