Velikonoce v lehkém stylu: Zkuste tyto tipy

Velikonoce v lehkém stylu: Zkuste tyto tipy

08.04.2020 Jana Čiháková

Letošní Velikonoce budou pro každou rodinu trochu jiné. Velikonoční pobyty, cestování, ale i návštěvy (u) příbuzných bude mnohým jistě chybět. O to víc se můžete věnovat velikonočním zvykům, vaření a pečení v domácím prostředí.

Vrhněte se do barvení vajíček, pečení beránka, mazance nebo chleba z vlastního kvásku. Letos si připravte typické velikonoční pokrmy trochu zdravěji a lehčeji. Nechte se inspirovat skvělými nápady, které znaly i naše babičky.

Chléb náš vezdejší

Nestihli jste si nakoupit droždí pro své velikonoční menu? Nevadí, ještě je čas si připravit vlastní kvásek. Jeho příprava je opravdu jednoduchá a zrání trvá 4 dny. Z vlastního kvásku si pak upečte třeba voňavý křupavý chlebík nebo ho použijte do velikonočních pokrmů. „Do pečení se pusťte i s dětmi, které jsou vždy z celého procesu a hlavně výsledku přímo nadšené,“ doporučuje Barbora Hernychová, expertka na přirozenou stravu ze společnosti Probio. Čerstvě upečený chleba si vaše rodina zamiluje. Bude chutnat natolik, že možná ani nestihne vychladnout.

Velikonoční nádivka nesmí chybět

Velikonoční nádivka symbolizuje nový začátek a mladou jarní sílu. Přidávají se do ní mladé rostlinky, především kopřivy, pampelišky, bršlice, jitrocel a další. Běžně bývá její součástí uzené maso či se podává k pečenému jehněčímu. Můžete si ji dopřát, i pokud se letos chcete na Velikonoce vzdát masa. Skvělou alternativou je uzený tempeh nebo tofu. Zkuste nádivku s bramborovou kaší, výhonky řeřichy a červenou řepou.

Chutná polévka z jarních bylinek

Na Zelený čtvrtek by se na každém stole mělo zazelenat něco dobrého, aby se člověku vyhnuly nemoci obloukem. Dříve se připravoval salát z mladých kopřiv, jenž se spařil horkou vodou. Chybět by neměla polévka, připravovaná nejčastěji ze špenátu, hrášku nebo jarních bylinek. Mladé klíčky a výhonky jsou vitaminová bomba. Klíčit můžete mungo, řeřichu, rukolu, hořčici, ředkvičky aj. Výhonky pak jednoduše přidejte k hotovému pokrmu či je chroupejte jen tak, jsou šťavnaté a plné prospěšných látek.

Bezlepkové pečení

Neodmyslitelnou součástí sváteční velikonoční tabule je symbol beránka. Pokud se letos chcete vyhnout nadbytku lepku nebo jen zkusit nové chutě, zkuste upéct beránka z bezlepkové směsi na moučníky. Směs je namíchaná z čerstvě namletých mouk z bezlepkového bio mlýna – pohankové, čirokové, kukuřičné, rýžové a cizrnové. Ke směsi již nemusíte přidávat kypřící prášek ani ji sladit, již obsahuje vinný kámen i tmavý třtinový cukr. Směs je obohacena o psyllium (vláknina získaná ze semen jitrocele indického) a lněné semínko, které mají blahodárný vliv na trávení.

Sladké dobroty bez bílého cukru

Bílý řepný cukr bez melasy zbytečně ochuzuje tělo o minerální látky a nedodává mu nic potřebného. Slaďte medem, javorovým sirupem, sušeným ovocem či přírodním třtinovým cukrem. „Naučte své děti, že skvělým sladidlem jsou třeba na másle osmažená jablíčka a banány či rozvařené rozmixované rozinky nebo sušené meruňky,“ radí Barbora Hernychová.

 


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

KRÁLOVNA PODZIMU DÝNĚ: VÍTE, ŽE SE PŮVODNĚ JEDLA SYROVÁ?

23.10.2023 | Tykve pochází z Ameriky a jejich využití je datováno do doby před pěti až deseti tisíci lety. Nejdříve byly divoce rostoucí rostliny sbírány za účelem získání olejnatých semen. Později Indiáni objevili, že tykve mají sladkou dužinu a dýně získala název „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“.

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.