Včely v Praze

Včely v Praze

21. 8. 2013 | Pražská výstava o medu nabídne fotky, videa i ochutnávku.

Informační plakáty, fotky i ochutnávku různých druhů medu nabídne výstava Včely v Praze, kterou 20. srpna zahájí Galerie 1 ve Štěpánské ulici. Návštěvníci budou moci zhlédnout fotografie Veroniky Souralové, modely včelích společenství, videa i přednášky. Jedním z organizátorů akce je zájmový kroužek Vyšehradští včelaříci, který dnes ukázku z výstavy představil v prostorách Jedličkova ústavu.
    Výstava s dovětkem "Bez medu to nejde", jež potrvá do 13. září, mimo jiné představí různé druhy medu, kterého se v Česku každý rok spotřebuje asi tři čtvrtě kilogramu na osobu. Zhruba čtvrtina české produkce medu, která se pohybuje kolem sedmi až osmi tisíc tun, se vyváží. "Naprostá většina českého medu končí u německých spotřebitelů," řekl ČTK předseda Českého svazu včelařů Václav Švamberk.

med


    Dodal, že větší poptávka je po nektarovém medu světlejší barvy, což souvisí i s jeho nižší cenou. Med medovicový, nesprávně označovaný jako lesní, je vzhledem k menší produkci dražší. Nektarový med obsahuje více cukru, vitaminů a bílkovin, je vzhledem k lepší stravitelnosti vhodný pro děti. Medovicový med, který je bohatší na minerály a stopové prvky, ocení lidé s infekčním onemocněním.
    V Praze je nyní 15 oborových organizací, které sdružují kolem 385 včelařů. Ti provozují zhruba 3000 včelstev, která jsou i v pražských lesích, například v okolí Ďáblic nebo Kunratic. Včelařské řemeslo se pražské děti učí poznávat prostřednictvím čtyř kroužků, tři z nich pomohli založit Vyšehradští včelaříci. První pražský kroužek mladých včelařů, který vznikl v roce 2009, vosk a med z vlastních úlů poskytuje chráněným dílnám Jedličkova ústavu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Festival Dny Jeruzaléma v Praze

10. 6. 2014 | Náplavka se na tři dny promění v místo s atmosférou jeruzalémských trhů.

Festival minipivovarů na Pražském hradě

4. 6. 2014 | Více než sedm desítek tuzemských minipivovarů se 13. a 14. června představí na Pražském hradě v rámci třetího ročníku festivalu minipivovarů.

Festival dobrého jídla a pití

30. 6. 2014 | V rámci třídenní akce vás čeká ucelený program, kde nebudou chybět potraviny a produkty od regionálních dodavatelů, vybrané místní delikatesy a gastronomie od mistrů kuchařů.

Aktuální číslo

V prodeji od 29. 10.