Varování spotřebitelům: Potravinářská inspekce zjistila zdraví nebezpečný doplněk stravy s kovovým hořčíkem

Varování spotřebitelům: Potravinářská inspekce zjistila zdraví nebezpečný doplněk stravy s kovovým hořčíkem

12.06.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nepovolenou látku - hořčík ve formě kovu v doplňku stravy „Molekulární vodík H2 Viva“, označení šarže LOT#14498, země původu USA.

Inspekce provedla kontrolní nákup potraviny na webu www.health-detox.cz společnosti Jan Trávníček, Chříč 72, 331 41a provedla u ní laboratorní analýzu. Ta zjistila přítomnost částic kovového hořčíku v množství 20-30% na tabletu. Před řádným rozpuštěním ve vodě je kovový hořčík silně reaktivní látkou, která může představovat riziko pro lidské zdraví.  

Dodavatelem do ČR byla společnost AlkaViva, LLC, 8745 Technology Way C, Reno, United States. Kontrolované osobě potravinu dodala společnost Nature Force s.r.o., Vitkova 243/13, Praha.

Kontrolovaná osoba již potravinu na trh neuvádí, nicméně SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří předmětnou potravinu vlastní, aby ji nekonzumovali. Informaci o zjištění inspekce notifikovala v evropském systému rychlého varování RASFF a s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Z poslední kontroly v SAPA: Plesnivé mořské plody, prošlé kachny a vejce

10.05.2019 | Veterináři spolu s policií zjistili v areálu libušské tržnice SAPA 80 kilogramů potravin bez dokladů o původu. Provozovateli hrozí 50milionová pokuta, šlo o sušené ryby, olihně nebo zmrazené kachny, část produktů byla plesnivých. ČTK to dnes sdělil za Státní veterinární správu Petr Majer.

Dejte si celer! Zpomaluje mimo jiné i nástup hormonálních změn

17.06.2019 | Ačkoli si celer pravidelně dávala už Kleopatra a to nejen, aby měla hustou hřívu, ale i pro jeho afrodiziakální účinky, dlouhou dobu měl nálepku nepopulárního outsidera. Nyní se ale karty otáčí. Celer zažívá doslova renesanci, plní menu těch nejlepších restaurací i Youtube kanály. Dejte mu šanci, receptů je spousta a zdraví prospěšných látek má na rozdávání.

Jídlo před lety a nyní: Jak se změnilo menu Čechů?

13.06.2019 | Už v roce 1920 totiž začali českoslovenští statistici zaznamenávat, po jakém zboží je největší poptávka. Většině z nás asi nechybějí fronty na banány nebo poválečná potravinová krize, přesto bychom si z minulosti pár tipů mohli přenést i do současnosti – třeba snahu zužitkovat potraviny co nejvíce, vytvářet co nejméně odpadu nebo posílit nákup regionálních potravin.

Vychází červnový CZ TEST

V prodeji již od 27. 5.