V Uherském Hradišti se uskuteční čtvrtý slovácký košt slivovice

V Uherském Hradišti se uskuteční čtvrtý slovácký košt slivovice

06.11.2018 | V Uherském Hradišti se v sobotu uskuteční čtvrtý slovácký košt slivovice. Nabídne převážně vzorky, které letos a loni uspěly na obecních a regionálních koštech na Slovácku.

Pořadatelům se podařilo shromáždit 124 vzorků. Pocházejí z 53 obcí, z několika dalších se vzorky získat nepodařilo, řekl dnes ČTK za pořadatele Jan Káčer ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Zastoupeny budou pálenky z mnoha míst Uherskohradišťska, Zlínska i Jihomoravského kraje. "Nejjižněji položenou obcí, odkud máme slivovici, jsou Mikulčice. Dále je to Kostelec u Kyjova, Bukovany a obce z oblasti ohraničené Buchlovicemi a Halenkovicemi na západě až po Bojkovice, Komňu a hranice se Slovenskem na východě," uvedl Káčer. Všechny soutěžící vzorky jsou vypálené ze švestek. Na koštu bude vyhlášen "šampion šampionů " Slovácka.

Podle pravidel mohou být do soutěže přihlášeny pálenky, které se při koštech v regionu umístily na prvním až třetím místě. Kvůli neúrodě švestek v uplynulých letech však budou téměř polovinu vzorků tvořit slivovice vypálené v roce 2015 a dříve. "Vzorků z posledních dvou let je málo, sucho se projevilo markantně. Pěstitelé ale dodali archivní vzorky, nejstarší je z roku 2000," řekl Káčer.

Vítězná slivovice pak bude uložena do Archivu chuťového poselství budoucím generacím Muzea lidových pálenic ve Vlčnově. Doplní tak vítězné vzorky z prvního koštu v roce 2012, který vyhrál Josef Urbánek z Bojkovic, ze druhého v roce 2014 od Stanislava Radocha z Ostrožské Lhoty, a ze třetího ročníku, na němž před dvěma lety zvítězil Josef Niesner ze Salaše.

Prezident spolupořádající Společnosti přátel slivovice Jiří Severin míní, že košty pálenek plní významnou společenskou funkci. "Košty jsou uznávány jako veřejná služba regionu. Zařazují se tak po bok stejně důležitých funkcí zajišťujících pohodlí našeho života, jako je třeba výstavba silnic a vodovodů," uvedl Severin. Zatímco před čtyřmi lety fungovalo podle něj v tuzemsku 450 veřejných pálenic, nyní jich je už 540.

Košt se koná v Redutě v Uherském Hradišti. Začne v 15:00 a potrvá do 22:00. Vstupné je 150 korun. O hudební doprovod se postará Cimbálová muzika Jaroslava Čecha. Připravena bude i ochutnávka regionálních specialit.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Zdravý med? Jak který!

21.08.2019 | Různé výzkumy prokázaly souvislost mezi konzumací medu a zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry, zmírněním kašle a dýchacích potíží. Přítomnost výživných látek v medu má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Abychom však mohli získat dostatek těchto látek, museli bychom zkonzumovat velké množství medu, a tedy i spoustu kalorií

Konec stravenek v Čechách? Sedm z deseti firem by chtělo přispívat zaměstnancům na obědy přímo

20.08.2019 | Návrh ministerstva financí na zavedení tzv. stravenkového paušálu, v rámci kterého by zaměstnanec dostával peníze na stravu přímo, souhlasí sedm z deseti firem bez ohledu na jejich velikost nebo zaměření. Vyplývá to z průzkumu, o kterém dnes informovala v tiskové zprávě Hospodářská komora. Současný systém považuje za vyhovující jen sedm procent účastníků průzkumu. Průzkumu se zúčastnilo 809 firem.

Medvědí česnek: Poznáte jej od jedovatých konvalinek nebo ocúnu?

15.08.2019 | Říká se, že medvědí česnek je to první, co medvědi požírají po dlouhém zimním spánku. Jednak aby si vydesinfikovali tělo a pak, aby přiměli imunitní systém k maximálnímu výkonu. Konzumace česneku medvědího je ze stejných důvodů přínosná i pro nás – tedy za předpokladu, že si jej nepopletete s ocúnem jesenním.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont