V Sapě se opět našlo zkažené maso, šlo o vepřové vnitřnosti

V Sapě se opět našlo zkažené maso, šlo o vepřové vnitřnosti

21.03.2019 Jana Čiháková

Veterináři spolu s celníky našli v areálu velkotržnice Sapa v Praze 4 - Libuši automobil, ve kterém bylo 210 kg zapáchajících vepřových vnitřností. Maso nebylo značené, automobil neměl chlazení v chodu.

Veterináři můžou provozovateli uložit až 50milionovou pokutu, obvykle je však řádově nižší.

"V nákladovém prostoru a rovněž v kabině řidiče bylo nalezeno celkem 210 kg vepřových vnitřností, z nichž většina není určena pro lidskou spotřebu a má být zpracována v kafilerii," napsala celní správa. Produkty nebyly nijak označené, nebyl k nim doklad o původu. "Přepravce se odmítl vyjádřit o tom, odkud a kam produkty převáží, přestože zastavil před konkrétní prodejnou potravin v objektu SAPA," dodávají celníci.

Přepravce podle nich navíc nebyl registrovaný pro přepravu potravin. "Automobil, ač vybavený chladící jednotkou, chladící jednotku neměl v chodu. Veterinární inspektoři kromě toho konstatovali smyslové změny produktů, zejména jejich značný zápach," uvedli. Kromě možné pokuty se bude došetřovat, odkud tyto závadné produkty jsou.

Už v únoru veterináři spolu s celníky informovali, že odhalili v Praze 10 dodávku se 130 kilogramy neoznačených živočišných produktů, které silně zapáchaly. Šlo například o vepřové vnitřnosti, drůbež, masné výrobky, krev v plastových lahvích nebo křepelčí a kachní vejce. Přepravní prostor byl znečištěný, dodávku řídil cizinec.

Loni v prosinci veterináři odhalili v pražských Malešicích při kontrole tržnice An Dong 80 kilogramů zkažených ryb. Provozovateli hrozí také padesátimilionová pokuta, navíc šlo o jeho několikátý přestupek. Předloni u stejného obchodníka našli 200 kilogramů vepřového masa a mušlí se smyslovými změnami, loni v září 44 kilogramů mušlí a ryb neznámého původu, které byly rovněž zkažené.

Loni veterináři objevili také několik nelegálních skladů, například v areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši, kde byly více než dvě tuny ryb a mořských plodů. Neregistrované sklady potravin zjistili loni pražští veterináři také v Holešovicích, ve Vysočanech nebo v Hostivaři. Například v květnu informovali o prostorách v Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.