V Sapě byl odhalen nelegální sklad se dvěma tunami ryb

V Sapě byl odhalen nelegální sklad se dvěma tunami ryb

23.10.2018 ČTK

Veterináři s celníky našli v areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši neregistrovaný sklad s více než dvěma tunami ryb a mořských plodů.

Veterináři provozovateli zakázali uvádět produkty na trh, bude je tak muset buď zlikvidovat v asanačním podniku nebo poslat zpět do zemí původu. Také mu hrozí milionová pokuta, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Ve skladu bylo 1200 kilogramů krevet z Indie, Vietnamu a Bangladéše, 600 kilogramů rybího masa z Vietnamu, Irska, Číny a Norska a 360 kilogramů mušlí z Nového Zélandu. "Provozovatel skladu navíc neinformoval SVS o příchodu zboží do místa určení, tedy do skladu. Došlo tak k porušení jak veterinárního zákona, tak zákona o potravinách," dodal mluvčí.

V září veterináři s policisty, zemědělskými inspektory a celníky provedli v tržnici Sapa osm kontrol, při šesti z nich zjistili pochybení. Objevili zkažené potraviny, špatně označené živočišné produkty i nevhodně skladované potraviny. Provozovatelům, kteří problematické potraviny skladovali nebo přepravovali, hrozí pokuta až 50 milionů korun.

"Nejvážnější prohřešek, kterým se inspektoři SVS na místě zabývali, bylo 17 kilogramů neoznačeného vepřového masa a zkažených ryb ve výrobně lahůdek. SVS tyto potraviny znehodnotila barvou a nařídila jejich likvidaci v asanačním podniku na náklady provozovatele," uvedl tehdy mluvčí.

Kontroly jsou v tržnici Sapa často, například loni v těsné blízkosti tržnice našli veterináři v nelegálním skladu 2,3 tuny drůbežího masa, kachen a krevet. V areálu Sapa pak našli sklad hovězího, vepřového a drůbežího masa a ryb neznámého původu.

Neregistrované sklady potravin nezjistili v posledním roce pražští veterináři jenom v Sapě, ale také v Holešovicích, ve Vysočanech nebo v Hostivaři. Například v květnu informovali o prostorách v Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků.


Mohlo by vás zajímat

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.