V restauraci v Praze našla SZPI geneticky modifikovanou papaju

V restauraci v Praze našla SZPI geneticky modifikovanou papaju

20.01.2019 Jana Čiháková

V pražské restauraci Nadji Club v Holešovicích našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) papaju, která byla geneticky modifikovaná. To je v celé Evropské unii zakázané.

Inspekce zahájí s restaurací správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Jde o prohřešek, který je ve zjištění SZPI výjimečný.

Zelené čerstvé ovoce dovezla restaurace z Thajska. "Laboratorní analýza prokázala přítomnost geneticky modifikovaného organismu. Nařízení Evropského parlamentu o geneticky modifikovaných potravinách a krmivech stanovuje, že je není možné ve vnitřním trhu EU uvádět do oběhu s výjimkou 97 geneticky modifikovaných plodin, které jsou však variantami pěti základních plodin, což jsou kukuřice, sója, bavlník, řepka a cukrová řepa," uvedl Kopřiva.


Mohlo by vás zajímat

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.