V Praze se opět našly chyby při čtvrtině kontrol farmářských trhů

V Praze se opět našly chyby při čtvrtině kontrol farmářských trhů

16.09.2019 | Veterináři letos zatím provedli v Praze 53 kontrol na 14 farmářských trzích, pochybení zjistili ve 26 procentech kontrol. Loni byly chyby u 24 procent kontrolovaných stánků, sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Nejzávažnějším pochybením byl prodej potravin neznámého původu nebo prošlého jídla.

"Z provedených kontrol našli inspektoři ve 13 případech pochybení, z toho v šesti případech přistoupili k opatření na místě, která spočívala jednak v zákazu prodeje živočišných produktů, jednak v nařízení likvidace nevyhovujících produktů," uvedl Majer. Kromě toho našli také potraviny pocházející z provozoven z pozastavenou činností, trhovci také nedodržovali předepsané skladovací teploty nebo nedostatečně chránili jídlo před vnější kontaminací.

Například aktuálně na trhu na Palackého náměstí v Praze 2 zjistili prodej masných výrobků při 23 stupních Celsia bez chladicího zařízení, uvnitř masných výrobků teplota dosahovala 19 stupňů Celsia. "Potraviny volně ložené na pultě nebyly chráněné před kontaminací, na stánku chyběl odpovídající přívod vody. Nebyl uveden přesný obchodní název a adresa výrobce. SVS na místě zakázala prodávat všech 130 kilogramů masných výrobků. U 30 kilogramů špekáčků navíc nařídila likvidaci na náklady provozovatele," dodal Majer. Podle veterinářů je za porušení zákona o potravinách možné uložit až 50milionovou pokutu, většinou však dávají o několik řádů nižší.

Kontroly budou pokračovat do konce sezony. Loni v Praze veterináři při 70 kontrolách obešli 17 farmářských trhů, chyba byla ve 24 procentech provedených kontrol. Loni tak kontroly zjistily menší chybovost, v roce 2017 činila 30 procent, o rok dříve 32 procent. Letos by měli veterináři celkem uskutečnit podobný počet kontrol jako loni.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Máte čuch na kvalitní uzeniny?

20.01.2020 | Ceny vepřového masa a uzenin z něj vyrobených stále rostou – svůj podíl na tom nese africký mor prasat. Odborníci odhadují, že v rámci Evropy zůstanou vysoké minimálně do roku 2020. Se stoupající cenou by proto měla jít ruku v ruce i vysoká kvalita produktů. Poradíme vám, jak ji rozpoznat...

Něco se peče: Cukrářské trendy na rok 2020

15.01.2020 | Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot.

I po ,light‘ jídle můžete ztloustnout!

16.01.2020 | Také vám hodně času při nakupování zabere pečlivé třídění a vybírání těch nejdietnějších (lehkých, nízkokalorických, nízkotučných, ,light‘) potravin, které vám zaručí, že si udržíte postavu jak proutek? Při konzumaci těchto výrobků byste si určitě měli dát pozor na to, jestli potravina doopravdy plní svůj účel.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Lednové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont