V Praze se opět našly chyby při čtvrtině kontrol farmářských trhů

V Praze se opět našly chyby při čtvrtině kontrol farmářských trhů

16.09.2019 | Veterináři letos zatím provedli v Praze 53 kontrol na 14 farmářských trzích, pochybení zjistili ve 26 procentech kontrol. Loni byly chyby u 24 procent kontrolovaných stánků, sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Nejzávažnějším pochybením byl prodej potravin neznámého původu nebo prošlého jídla.

"Z provedených kontrol našli inspektoři ve 13 případech pochybení, z toho v šesti případech přistoupili k opatření na místě, která spočívala jednak v zákazu prodeje živočišných produktů, jednak v nařízení likvidace nevyhovujících produktů," uvedl Majer. Kromě toho našli také potraviny pocházející z provozoven z pozastavenou činností, trhovci také nedodržovali předepsané skladovací teploty nebo nedostatečně chránili jídlo před vnější kontaminací.

Například aktuálně na trhu na Palackého náměstí v Praze 2 zjistili prodej masných výrobků při 23 stupních Celsia bez chladicího zařízení, uvnitř masných výrobků teplota dosahovala 19 stupňů Celsia. "Potraviny volně ložené na pultě nebyly chráněné před kontaminací, na stánku chyběl odpovídající přívod vody. Nebyl uveden přesný obchodní název a adresa výrobce. SVS na místě zakázala prodávat všech 130 kilogramů masných výrobků. U 30 kilogramů špekáčků navíc nařídila likvidaci na náklady provozovatele," dodal Majer. Podle veterinářů je za porušení zákona o potravinách možné uložit až 50milionovou pokutu, většinou však dávají o několik řádů nižší.

Kontroly budou pokračovat do konce sezony. Loni v Praze veterináři při 70 kontrolách obešli 17 farmářských trhů, chyba byla ve 24 procentech provedených kontrol. Loni tak kontroly zjistily menší chybovost, v roce 2017 činila 30 procent, o rok dříve 32 procent. Letos by měli veterináři celkem uskutečnit podobný počet kontrol jako loni.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Potřebujeme jarní detox my nebo spíš prodejci detoxikačních kúr?

13.02.2020 | Detoxikace slibuje vyčistit organismus od škodlivých látek a zároveň něco zhubnout. Faktem ale je, že organismus už se čistí sám, a to díky ledvinám a játrům. I kilogramy, které rychle shodí, se brzy vracejí.

Základy gastronomického designu: Nebojte se barev na talíři

20.02.2020 | Jistě jste si všimli, že když máme dokonale prostřeno a je nám naservírován pokrm vizuálně ladící oku, chutná nám tak nějak lépe. A to i přes to, že nejde o žádný gastronomický zázrak. A tak se nabízí otázky: do jaké míry barevné ladění pokrmu ovlivňuje chuť? Jaké vjemy umí vyvolat jídlo v souvislosti s jeho barvou a celkovým designem?

Ambra: Kontroverzní pochoutka pro gurmány

17.02.2020 | Pokud jste někdy našli na etiketě potravin název „ambra“, pravděpodobně jste ho jen přelétli očima s tím, že vůbec netušíte, co to znamená. Pod honosně znějícím názvem se ale skrývá látka, kterou ve svém jídle nejspíše nechcete. Jedná se totiž o substanci, která vzniká v trávicím traktu velryb a podle jedné z teorií napomáhá vorvaňům k trávení krakatic.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Únorové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont