V Plzni bude farmářský obchod, nabídne výrobky malých potravinářů

V Plzni bude farmářský obchod, nabídne výrobky malých potravinářů

01.11.2010 Zdroj: ČTK

Farmářský obchod nabízející zboží malých výrobců potravin z Plzeňského kraje plánuje v Plzni velmi rychle otevřít občanské sdružení Envic, které dnes v Plzni pořádalo sedmé farmářské trhy. Obrovský zájem přinutil pořadatele, aby ještě letos zorganizovali dvě akce, s nimiž nepočítali. Na dnešní největší trhy zemědělské produkce v Plzeňském kraji, které se postupně prosazují také v Klatovech, Tachově a Domažlicích, přišlo 3500 lidí z celého regionu, jejich počet roste akci od akce. ČTK to řekl koordinátor trhů Tomáš Popp.

1"Zájem je tak obrovský, že jsme museli přidat ještě 13. listopad a předvánoční trhy 4. prosince," dodal. Na trhy chodí nejčastěji celé rodiny, jejichž členové stojí ve dvou třech frontách, které vznikají proto, že farmáři a zpracovatelé nemají personál a na stánku jsou jen dva. Navíc prodej není jako v supermarketu; tady jde o osobní kontakt a lidé mají zájem si s farmáři povídat, řekl Popp. Polovina z více než 40 prodejců potravin byla z Plzeňského kraje.

"Byli jsme na všech sedmi trzích, zájem se stále zvedá," řekl Jaromír Boháček z rodinné farmy v Líšťanech na Plzeňsku, která nabízí vlastní čerstvé nadojené kravské mléko. Na trzích ho vždy prodá celou cisternu pojízdného mlékomatu o objemu 500 litrů, což je dvanáctina denní produkce farmy. Lidé, kteří ochutnají, se vracejí, protože "více vyhledávají kvalitu a osobní kontakt s výrobcem".

"Je to zviditelnění firmy. Je tady vidět, že kultura nakupování v supermarketech už je přežilá a lidé chtějí něco jiného. Prodejce ale musí přijít s originalitou a kvalitou. Navíc trhy oživí centrum města," řekl Michal Šnebergr z rodinného řeznictví v Železné Rudě.

"Jsme malí a díky trhům už jsme známi i v Plzni. Musíme vozit zboží ve velké autě a stejně je hrozně rychle pryč," řekla Jaroslava Martínková z Minimlékárny JOMA z Dolní Lhoty u Klatov, která zpracovává až 900 litrů mléka denně od vlastních krav.

Malí farmáři zatím neumí spolupracovat s obchody. "Proto chceme v Plzni otevřít celoroční farmářský obchod a trhy by byly jeho doplňkem. Začínáme to intenzivně řešit a chceme ho rozjet už příští rok. Buď jako sdružení, nebo s někým ve spolupráci. Zpočátku bychom výrobky sváželi," uvedl Popp. U obchodu v centru města by bylo parkoviště. Sdružení by tam chtělo zavést "bedýnkový systém" na nákup zeleniny.

Překvapeny ze zájmu kupujících byly i velké firmy jako Drůbežářský závod Klatovy a Klatovské rybářství, které do Plzně přijely poprvé s cílem představit vítěznou Regionální potravinu roku 2010 v Plzeňském kraji. Dětské kuřecí párky a uzeného pstruha rychle vyprodaly. Je to bezvadná propagace, řekl zástupce rybářství.

V roce 2011 budou trhy pokračovat nejspíše ve dvoutýdenním intervalu od března do prosince. "Chceme zůstat na dvoře hotelu Gondola, ale budeme se chtít přesunout do ulice i na trávník podél Mlýnské strouhy. Město už předběžně souhlasilo," dodal Popp. Lidé na trzích nakoupí kompletní sortiment potravin, od pečiva pro pivo.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.