V našem jídelníčku je přemíra soli, dochutit pokrm jde však i bylinkami. Jaké zvolit?

V našem jídelníčku je přemíra soli, dochutit pokrm jde však i bylinkami. Jaké zvolit?

29.03.2019 | Česká republika patří mezi premianty - alespoň co se spotřeby soli týká. Doporučený denní příjem od Světové zdravotnické organizace překračujeme třikrát.

Bylinky poskytují daleko více zajímavých chutí. Zkuste na soli ubrat a přisypat na maso, do salátu, těstovin i marinády některé z nich. Prospějete tím i svému zdraví. 

Majoránka

Majoránka se sbírá vždy před rozkvětem, kdy je v rostlině nahromaděno největší množství aromatických látek. Čerstvá majoránka se přidává do pokrmu těsně před jejich dokončením, tím docílíme toho, že nám varem nevyprchají aromatické látky. Čerstvá majoránka se hodí zejména do mletého masa, také do skopového a hovězího, k bramborám, dušené zelenině a do nejrůznějších omáček a polévek, ale také k těstovinám a do salátových dresinků. Dosti často se s ní setkáváme v paštikách a zabijačkových pochoutkách. Přidejte do rýže trochu másla a čerstvé majoránky a dodáte jí velmi příjemnou chuť a vůni. Chuť a vůně majoránky je velmi podobná oregánu, a proto lze v některých pokrmech tyto bylinky navzájem nahrazovat.

Máta 

Je typická výrazným aroma a chutí po mentolu a kmínu patří mezi nejstarší kořeninové a léčivé bylinky na světě. Dodává svěží chuť letním nápojům, koktejlům, ovocným i zeleninovým salátům. Skvěle doplňuje chuť jehněčího masa, vepřového, ryb i plodů moře. Patří do zelených omáček, bylinkových másel, k vaječným pokrmům a jemné zelenině, do mletých mas či k luštěninám. Zpestří nejrůznější pudinky, dorty a jiné sladké pokrmy. Máta je v lidovém léčitelství pro své protizánětlivé účinky používána proti kožním vyrážkám a také na revma. Pomáhá i při bolestech hlavy, ospalosti.

Bazalka 

Typická chuť a vůně bazalky je kořenitě nasládlá. Některé odrůdy se ale mohou vyznačovat i anýzovou a skořicovou či citrónovou vůní a chutí, jiné odrůdy jsou zase znatelně sladší a hodí se proto spíše do ovocných salátů. Bazalka je původem ze Středomoří, tradičně je využívána zejména v italské a francouzské kuchyni. V Itálii je dokonce považována za symbol lásky. Afričané tvrdí, že bazalka chrání proti škorpiónům, u nás se dá ale stejně dobře použít k odpuzení hmyzu. Navíc bazalka pomáhá proti stresu a proti pocitu úzkosti. Dále má pozitivní vliv na trávení, léčí nachlazení i bolesti v krku a stimuluje tvorbu mateřského mléka.

Koriandr

Listy koriandru našly své uplatnění hlavně v asijské kuchyni, Jižní a Střední Americe. Koriandr je ale vhodný  k rybímu masu, ozvláštní zeleninová jídla, ale i polévky a omáčky. Jeho typickým a zároveň dost univerzálním použitím je salsa z rajčat, chilli, červené cibule, limetové šťávy a nasekaných lístků koriandru. Tato salsa se skvěle hodí k většině druhů masa. Čerstvé listy koriandru mají oproti jiným druhům čerstvých bylinek velmi krátkou trvanlivost. Není dobré jej dlouho skladovat, protože lístky velmi rychle vadnou a žloutnou.

Pažitka

Chuť a vůně pažitky je jemně cibulová. Tato bylinka se hodí zejména do salátů a dresinků, pomazánek, do polévek, ale i k jakémukoli masu, na posypání brambor, rýže nebo všemožných kaší a těstovinových jídel. Velmi často se kombinuje s vejci na jakýkoli způsob. Pažitka je bohatá na vitamín C a B, minerální látky, zejména vápník, draslík, železo a na síru, která je hlavní složkou její silice a způsobuje štiplavost. Pokud máte pažitku v zahrádcve nebo květináči a chcete, aby vám dále rostla, je nezbytné ponechat při každém odříznutí alespoň 5 cm. Čerstvá vydrží v lednici poměrně dlouho a dá se i zmrazit. Naopak se nedoporučuje sušit, protože ztratí své aroma.

Petržel

Využití petržele v kuchyni má u nás velkou tradici. Je to dáno zřejmě i faktem, že se jí v našich podmínkách výborně daří. Nasekané čerstvé listy se přidávají do polévek, omáček, brambor a rýže, salátů a salátových dresinků, sýrů i vaječných pokrmů. Také se hodí k přípravě rybích pokrmů, ale i k jiným masům, k dochucení majonéz a je součástí mnoha směsí koření. Velmi oblíbeným ochucovadlem zejména v italské kuchyni je gremolata. Je to směs sekané petrželky, citrónové kůry a česneku. Čerstvá petrželka vydrží v lednici velmi dlouho. Dá se ale také mrazit nebo sušit. Existuje rovněž mnoho receptů na pesto s petrželí, které též zachová její aroma.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Krabičky pro děti s celiakií nebo potravinovou intolerancí nosit nemusíte, měla by se postarat sama školka

15.07.2019 | Ředitelé mateřských škol nemají obecně povinnost zajišťovat dětem zvláštní stravu. Školky ale musí ctít zákaz diskriminace a u dětí s celiakií nebo alergiemi musí přijmout opatření, která zajistí stravování i těmto dětem.

Českomoravský svaz mlékárenský reaguje na křivé nařčení českých výrobců v pořadu A DOST

03.07.2019 | Dne 24.června odvysílala internetová televize další díl pořadu „A DOST“, ve kterém tentokrát hodnotila tavené sýry. Interpretace výsledků testu protagonistů tohoto pořadu nás velmi nemile překvapila, sdělil Československý svaz mlékárenský a tvrdě se ohradil.

Dejte si celer! Zpomaluje mimo jiné i nástup hormonálních změn

17.06.2019 | Ačkoli si celer pravidelně dávala už Kleopatra a to nejen, aby měla hustou hřívu, ale i pro jeho afrodiziakální účinky, dlouhou dobu měl nálepku nepopulárního outsidera. Nyní se ale karty otáčí. Celer zažívá doslova renesanci, plní menu těch nejlepších restaurací i Youtube kanály. Dejte mu šanci, receptů je spousta a zdraví prospěšných látek má na rozdávání.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červencové číslo koupíte od 24. 6. v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont