V našem jídelníčku je přemíra soli, dochutit pokrm jde však i bylinkami. Jaké zvolit?

V našem jídelníčku je přemíra soli, dochutit pokrm jde však i bylinkami. Jaké zvolit?

29.03.2019 | Česká republika patří mezi premianty - alespoň co se spotřeby soli týká. Doporučený denní příjem od Světové zdravotnické organizace překračujeme třikrát.

Bylinky poskytují daleko více zajímavých chutí. Zkuste na soli ubrat a přisypat na maso, do salátu, těstovin i marinády některé z nich. Prospějete tím i svému zdraví. 

Majoránka

Majoránka se sbírá vždy před rozkvětem, kdy je v rostlině nahromaděno největší množství aromatických látek. Čerstvá majoránka se přidává do pokrmu těsně před jejich dokončením, tím docílíme toho, že nám varem nevyprchají aromatické látky. Čerstvá majoránka se hodí zejména do mletého masa, také do skopového a hovězího, k bramborám, dušené zelenině a do nejrůznějších omáček a polévek, ale také k těstovinám a do salátových dresinků. Dosti často se s ní setkáváme v paštikách a zabijačkových pochoutkách. Přidejte do rýže trochu másla a čerstvé majoránky a dodáte jí velmi příjemnou chuť a vůni. Chuť a vůně majoránky je velmi podobná oregánu, a proto lze v některých pokrmech tyto bylinky navzájem nahrazovat.

Máta 

Je typická výrazným aroma a chutí po mentolu a kmínu patří mezi nejstarší kořeninové a léčivé bylinky na světě. Dodává svěží chuť letním nápojům, koktejlům, ovocným i zeleninovým salátům. Skvěle doplňuje chuť jehněčího masa, vepřového, ryb i plodů moře. Patří do zelených omáček, bylinkových másel, k vaječným pokrmům a jemné zelenině, do mletých mas či k luštěninám. Zpestří nejrůznější pudinky, dorty a jiné sladké pokrmy. Máta je v lidovém léčitelství pro své protizánětlivé účinky používána proti kožním vyrážkám a také na revma. Pomáhá i při bolestech hlavy, ospalosti.

Bazalka 

Typická chuť a vůně bazalky je kořenitě nasládlá. Některé odrůdy se ale mohou vyznačovat i anýzovou a skořicovou či citrónovou vůní a chutí, jiné odrůdy jsou zase znatelně sladší a hodí se proto spíše do ovocných salátů. Bazalka je původem ze Středomoří, tradičně je využívána zejména v italské a francouzské kuchyni. V Itálii je dokonce považována za symbol lásky. Afričané tvrdí, že bazalka chrání proti škorpiónům, u nás se dá ale stejně dobře použít k odpuzení hmyzu. Navíc bazalka pomáhá proti stresu a proti pocitu úzkosti. Dále má pozitivní vliv na trávení, léčí nachlazení i bolesti v krku a stimuluje tvorbu mateřského mléka.

Koriandr

Listy koriandru našly své uplatnění hlavně v asijské kuchyni, Jižní a Střední Americe. Koriandr je ale vhodný  k rybímu masu, ozvláštní zeleninová jídla, ale i polévky a omáčky. Jeho typickým a zároveň dost univerzálním použitím je salsa z rajčat, chilli, červené cibule, limetové šťávy a nasekaných lístků koriandru. Tato salsa se skvěle hodí k většině druhů masa. Čerstvé listy koriandru mají oproti jiným druhům čerstvých bylinek velmi krátkou trvanlivost. Není dobré jej dlouho skladovat, protože lístky velmi rychle vadnou a žloutnou.

Pažitka

Chuť a vůně pažitky je jemně cibulová. Tato bylinka se hodí zejména do salátů a dresinků, pomazánek, do polévek, ale i k jakémukoli masu, na posypání brambor, rýže nebo všemožných kaší a těstovinových jídel. Velmi často se kombinuje s vejci na jakýkoli způsob. Pažitka je bohatá na vitamín C a B, minerální látky, zejména vápník, draslík, železo a na síru, která je hlavní složkou její silice a způsobuje štiplavost. Pokud máte pažitku v zahrádcve nebo květináči a chcete, aby vám dále rostla, je nezbytné ponechat při každém odříznutí alespoň 5 cm. Čerstvá vydrží v lednici poměrně dlouho a dá se i zmrazit. Naopak se nedoporučuje sušit, protože ztratí své aroma.

Petržel

Využití petržele v kuchyni má u nás velkou tradici. Je to dáno zřejmě i faktem, že se jí v našich podmínkách výborně daří. Nasekané čerstvé listy se přidávají do polévek, omáček, brambor a rýže, salátů a salátových dresinků, sýrů i vaječných pokrmů. Také se hodí k přípravě rybích pokrmů, ale i k jiným masům, k dochucení majonéz a je součástí mnoha směsí koření. Velmi oblíbeným ochucovadlem zejména v italské kuchyni je gremolata. Je to směs sekané petrželky, citrónové kůry a česneku. Čerstvá petrželka vydrží v lednici velmi dlouho. Dá se ale také mrazit nebo sušit. Existuje rovněž mnoho receptů na pesto s petrželí, které též zachová její aroma.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Pokuty za dvojí kvalitu budou platit obchodníci

20.05.2019 | Až padesátimilionovou pokutu za tzv. dvojí kvalitu potravin budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci, uvedl dnes na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Raději bez lepku, prosím! Ale není to zbytečné?

25.04.2019 | Okolo lepku je v posledních letech velké „haló“ a výrobci produktů lepku zbavených prosperují jedna báseň. Je totiž mnoho lidí, kteří se mu raději vyhnou, i když by nemuseli.

Čas na očistu! 6 druhů zeleniny, díky kterým se budete cítit fit

14.03.2019 | Existuje celá škála reklam, které nás nabádají ke koupi detoxikačních směsí. Přitom stačí jen zajít do obchodu a koupit kvalitní zeleninu.

Porce květnového čtení míří do sítě!

V prodeji již od 30. 4.