V Kostelci n. O. našli veterináři v jídelně pro školu prošlé maso

V Kostelci n. O. našli veterináři v jídelně pro školu prošlé maso

02.11.2018 | Veterináři našli v Kostelci nad Orlicí v jídelně, která vaří pro místní školy, školku a veřejnost, 60 kilogramů vakuově baleného vepřového a hovězího prošlého masa.

Denně se v jídelně nají kolem 700 lidí, sdělil ČTK zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Podle zjištění ČTK jde o společnost Scolarest. Provozovateli hrozí pokuta 50 milionů korun.

Vyjádření společnosti ČTK zjišťuje.

"Vzhledem k tomu, že se surovina nacházela běžném skladě a nebyla nijak vyřazena ani řádně označena, nelze vyloučit, že byla také zpracovávána," uvedl Majer. Doba spotřeby byla překročena o pět až sedm dní.

"Případná příprava pokrmů z prošlého masa by mohla znamenat vážné ohrožení zdraví strávníků z nichž velká část patří mezi nejrizikovější skupiny obyvatel jako jsou malé děti a důchodci," dodal Majer.

Prošlé maso bylo na místě znehodnoceno, provozovatel ho bude muset na vlastní náklady zlikvidovat.

Nejde o letošní jediný problém s potravinami v kraji. Policie v říjnu odložila případ otravy jídlem v bistru v Hradci Králové, viníka nenašla. Po požití kuřecího kebabu se zeleninou onemocnělo 81 lidí. Z nich 57 skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Akutní otravu lidem způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Policie případ vyšetřovala pro podezření ze spáchání přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

Bistro v centru Hradce Králové zavřel v úterý 5. června odpoledne sám provozovatel poté, co v nemocnici přibývalo přiotrávených lidí. Hygienici následně uzavření provozovny potvrdili. Po odložení případu policií budou dál řešit pochybení v provozovně, která zjistili při kontrolách.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Drůběží maso bude kvůli salmonele pod přísnější kontrolou

19.04.2019 | Při zjištění salmonely v drůbežím mase bude muset jeho dovozce další zásilky ze stejné země nechat laboratorně vyšetřit. Až poté je bude smět uvést na trh. Dnes se na tom dohodl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) s vedením Státní veterinární správy, sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. V posledních týdnech několikrát veterináři uvedli, že se do ČR dostalo drůbeží maso se salmonelou z Polska.

Přední novozélandský producent medu do něj přidával chemikálie

19.04.2019 | Přední novozélandský producent vysoce ceněného manukového medu přiznal, že do něj přidával syntetické látky, aby posílil jeho antibakteriální účinky. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní média.

Varování spotřebitelům: Potravinářská inspekce zjistila zdraví nebezpečný doplněk stravy s kovovým hořčíkem

12.06.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nepovolenou látku - hořčík ve formě kovu v doplňku stravy „Molekulární vodík H2 Viva“, označení šarže LOT#14498, země původu USA.

Vychází červnový CZ TEST

V prodeji již od 27. 5.